Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ο Μπάιντεν «πήρε πάνω του» την κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου

Ως επιτυχία της κυβέρνησής του εμφάνισε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου πάνω από τη Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας πως ο «έγκαιρος» εντοπισμός του οφείλεται στο αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης και επιτήρησης. Με τον τρόπο αυτό διατήρησε την κουβέντα γύρω από τη νέα όξυνση της σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης που ανέβαλε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Καταστήσαμε σαφές στην Κίνα τι θα κάνουμε. Καταλαβαίνουν τη θέση μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Κάναμε το σωστό και δεν τίθεται θέμα αποδυνάμωσης ή ενίσχυσης - είναι η πραγματικότητα».

Το ίδιο επανέλαβε στη συνέχεια και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, τονίζοντας πως «η χώρα διαθέτει αυξημένα μέσα επιτήρησης και παρακολούθησης στεριάς και θάλασσας τα οποία δεν διέθετε η προηγούμενη κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ είπε ωστόσο ότι θα διατηρηθεί η ήρεμη προσέγγιση των ΗΠΑ όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα και ότι εναπόκειται στο Πεκίνο να αποφασίσει αν θέλει να οικοδομήσει πάνω στη συνάντηση που είχαν ο Μπάιντεν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.

Ωρες νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον τρεις φορές επί προεδρίας Τραμπ είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ αντίστοιχα κινέζικα αερόπλοια, τα οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται πως εξυπηρετούν αμιγώς ερευνητικούς μετεωρολογικούς σκοπούς και το αμερικανικό Πεντάγωνο υποψιάζεται πως διενεργούν υπηρεσίες κατασκοπείας.

Σήμερα τα ξημερώματα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ