Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες για σφοδρές μάχες την άνοιξη και προειδοποιήσεις για «ευρύτερο πόλεμο»

Η Μόσχα καταγγέλλει «τρομοκρατικές ενέργειες» στα «νέα εδάφη» και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για «απρόβλεπτο επίπεδο» κλιμάκωσης

Με προειδοποιήσεις για «έναν ευρύτερο πόλεμο» και προετοιμασίες των δύο στρατοπέδων για σφοδρές μάχες τους επόμενους μήνες και για μακρόχρονη σύγκρουση - ακόμη και μετά από μια «συμφωνία» - προδιαγράφεται η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία αναμένει από τη Ρωσία να κινητοποιήσει έως και μισό εκατομμύριο επιπλέον στρατιώτες τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι «η Ρωσία πρόκειται να κινητοποιήσει 300.000 έως 500.000 στρατιώτες για να πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023».

«Η ρωσική επίθεση ενδέχεται να εξελιχθεί στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και πιθανώς στην περιοχή Ζαπορίζια. Τα ρωσικά στρατεύματα θα περάσουν σε γραμμή άμυνας στην περιοχή Χερσώνα και στην Κριμαία. Αυτό το νέο κύμα κινητοποίησης θα διαρκέσει έως και δύο μήνες», συμπλήρωσε.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται επανειλημμένα ότι σχεδιάζεται άλλη επιστράτευση. Ομως, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, πρότεινε την αύξηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε 1,5 εκατ. μέλη, από 1,15 εκατ. σήμερα, σε μια περίοδο τριών ετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται να αποθηκεύουν πυρομαχικά και να συγκεντρώνουν δυνάμεις δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην κατεχόμενη περιοχή του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Ουκρανό επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής.

«Δεν σκεφτόμαστε μόνο τον σημερινό πόλεμο...»

Στο άλλο στρατόπεδο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας σε μακροπρόθεσμη προοπτική, ακόμη και μετά από έναν τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Δεν σκεφτόμαστε μόνο τον σημερινό πόλεμο, αλλά και τη μελλοντική ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί και να αποτρέπει τη ρωσική επιθετικότητα», είπε.

Στο μεταξύ, ο Σάλιβαν ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροπλάνων F-16 και άλλων σύνθετων όπλων στο Κίεβο κάποια στιγμή.

«Ολα αυτά είναι σκέψεις καθώς εξετάζουμε το ζήτημα (σχετικά με την αποστολή των F-16) και ερωτήματα σχετικά με άλλα συστήματα», είπε. Ταυτόχρονα παρέπεμψε στην αρνητική απάντηση του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την αποστολή F-16 προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να διαβουλευόμαστε με τους Ουκρανούς και τους συμμάχους μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας εξέφρασε, μιλώντας στο CNN, τη βεβαιότητά του ότι η χώρα του θα λάβει τελικά αμερικανικά αεροσκάφη F-16. «Είναι μόνο θέμα χρόνου να πάρουμε F-16», ισχυρίστηκε ο Oλ. Ντανίλοφ.

Το Κίεβο θα λάβει το επόμενο διάστημα από τις ΗΠΑ πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα στα μετόπισθεν του ρωσικού στρατού. Παράλληλα, αξιωματούχοι του Κιέβου εμφανίζονται να διαβεβαιώνουν δημόσια πως τα δυτικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ωστόσο, «όσον αφορά το ρωσικό έδαφος, κανείς δεν μας απαγορεύει να καταστρέψουμε στόχους με όπλα που κατασκευάζονται στην Ουκρανία. Εχουμε τέτοια όπλα; Ναι», είπε χαρακτηριστικά ο Ντανίλοφ.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση 187 αρμάτων μάχης «Leopard 1» στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Business Insider» και συγκεκριμένα 88 από την «Rheinmetall» και 99 από τον όμιλο FGG. Ωστόσο, η χρηματοδότηση για την επισκευή τους δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Η παράδοση των «Leopard 1» θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο έως τον Ιούνη, διευκρινίζεται, καθώς μέχρι τότε θα διαρκέσουν οι απαραίτητες επισκευές.

Οπως ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, η Ουκρανία θα παραλάβει εντός των προσεχών μηνών «τουλάχιστον 100 άρματα "Leopard 1 A5"».

Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, οι τρεις χώρες θα αγοράσουν τα άρματα αυτά «απευθείας από τη γερμανική βιομηχανία».

Η Μόσχα καταγγέλλει «τρομοκρατικές ενέργειες» στα «νέα εδάφη»

Σε μια ακόμη έμμεση απειλή για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, κατήγγειλε πως καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα «συνειδητοποιούν ότι δεν θα μπορέσουν να επιφέρουν στρατιωτική ήττα στη Ρωσία», καταφεύγουν «σε εγκληματική δραστηριότητα για να εκφοβίσουν τους κατοίκους νέων ρωσικών περιοχών».

Οπως είπε, «οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιτίθενται σε κατοικημένες περιοχές, νοσοκομεία και χώρους δημόσιας συγκέντρωσης και εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και κοινωνικών εγκαταστάσεων» σε αυτά τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Εξάλλου, ο Σόιγκου «προειδοποίησε» εκ νέου ότι οι δυτικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία ουσιαστικά παρασύρουν το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απρόβλεπτο» επίπεδο κλιμάκωσης.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας. «Για να το πετύχουν αυτό, έχουν αρχίσει να προμηθεύουν βαριά επιθετικά όπλα, προτρέποντας ανοιχτά την Ουκρανία να καταλάβει τα εδάφη μας. Στην πραγματικότητα, τέτοια βήματα παρασύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα απρόβλεπτο επίπεδο κλιμάκωσης», επισήμανε.

«Ευσεβή πόθο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, τα σενάρια που διαρρέονται από το Κίεβο, σύμφωνα με τα οποία η Δύση φέρεται έτοιμη να διασπάσει την Ουκρανία «κατά το κορεατικό πρότυπο» ως πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της υπάρχουσας εδαφικής πραγματικότητας.

Ο Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε ότι «τα εδάφη του Ντονμπάς και άλλα εδάφη έχουν γίνει μέρος της Ρωσίας, η οποία είναι το μεγαλύτερο κράτος με πλήρη κυριαρχία και τα πιο τρομερά όπλα».

Στο μεταξύ, το θέμα της στρατικοποίησης της Πολωνίας και άλλων γειτονικών κρατών της Βαλτικής σηκώνει σταθερά η Λευκορωσία. Ο υφυπουργός Ασφαλείας της χώρας επισήμανε ότι η απόφαση της Βαρσοβίας να σχηματιστεί μια νέα μηχανοκίνητη μεραρχία στα σύνορα με τη Λευκορωσία δημιουργεί απειλές για τη στρατιωτική ασφάλειά της. Οπως είπε, η μεραρχία έχει ήδη αρχίσει να προμηθεύεται αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams», άρματα μάχης «Black Panther» της Νότιας Κορέας και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως αυτοκινούμενα οβιδοβόλα.

ΟΗΕ: Ο κόσμος οδεύει προς έναν «ευρύτερο πόλεμο»

Στη διαπίστωση πως οι «κίνδυνοι κλιμάκωσης» στην Ουκρανία αυξάνονται και ο κόσμος οδεύει «με τα μάτια ορθάνοιχτα» προς «έναν ευρύτερο πόλεμο» προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες για το 2023.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διαχειρίζονται το λεγόμενο «ρολόι της Αποκάλυψης» για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο τέλος της, επί του παρόντος 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, υπενθύμισε ο Γκουτέρες.

«Οι προοπτικές για ειρήνη δεν σταματούν να ελαττώνονται. Οι κίνδυνοι μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και σφαγής δεν σταματούν να αυξάνονται», διαπίστωσε.

Εξέφρασε τον «φόβο» ότι «ο κόσμος προχωρά προς έναν ευρύτερο πόλεμο όχι υπνοβατώντας αλλά στην πραγματικότητα έχοντας τα μάτια ορθάνοιχτα» και ανέφερε και άλλες «απειλές κατά της ειρήνης», από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και το Αφγανιστάν έως τη Μιανμάρ, το Σαχέλ, την Αϊτή.

Από το ξέσπασμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σχεδόν 8 εκατ. κάτοικοι και άλλοι 5,3 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εντός της ουκρανικής επικράτειας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Επίσης 17,6 εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας - ή περίπου το 40% του πληθυσμού - έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το φετινό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία υπολογίζει ότι θα ανέλθει σε σχεδόν 4 δισ. δολάρια.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που έχουν επαληθευτεί, τουλάχιστον 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, όμως «ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα υψηλότερος».

Ο Ζελένσκι ενδέχεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε «μια μελλοντική Σύνοδο Κορυφής» των 27 ηγετών της ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Ζελένσκι ενδέχεται να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες αύριο και να συμμετάσχει για πρώτη φορά διά ζώσης στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ (9 - 10 Φλεβάρη) με βασικό θέμα την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη στήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο, καθώς εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Εάν αυτή επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στην Ουάσιγκτον στις 22 Δεκέμβρη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και άλλοι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή το Κίεβο για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, με θέμα και τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Ουκρανία λαμβάνει εξάλλου οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί για 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και της στρατιωτικής βοήθειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία της Ρωσίας.

Οσον αφορά στην οικονομία, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι ενόψει της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η ΕΕ θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή, με φόντο και τον νόμο των ΗΠΑ (IRA) που ενισχύει με τεράστια κονδύλια και φοροαπαλλαγές τους επιχειρηματικούς ομίλους που παράγουν σε αμερικανικό έδαφος.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία και θα καταστήσει την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική της βάση κατάλληλη για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ