Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ»
Μέσα από το σωματείο τους απέτρεψαν την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα

Φιρμάνι της εργοδοσίας αξιώνει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν το τσάκισμά τους

Την τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στη «Μασούτης ΑΕ» καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία αξιώνει από τους εργαζόμενούς της να αποδεχτούν «εργασιακό μεσαίωνα».

Υπενθυμίζεται ότι η «Μασούτης ΑΕ» απέκτησε τα καταστήματα στην Κέρκυρα το περασμένο καλοκαίρι από τη «ΣΥΝΚΑ Κρήτης υπεραγορές ΑΕ» και από την πρώτη στιγμή προχώρησε, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Κερκυραϊκού Συνδέσμου, σε απολύσεις προσωπικού και καταστρατήγηση του ωραρίου, ενώ αρνείται να δώσει ως οφείλει τις συμβάσεις και τους όρους με τους οποίους εργάζονται οι υπάλληλοί της.

Τώρα προχωράει σε ολομέτωπη επίθεση, επιδιώκοντας με δόλιο τρόπο να αποσπάσει την υπογραφή των εργαζομένων σε έγγραφο που τιτλοφορείται «Γνωστοποίηση των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας». Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει το σωματείο, η εργοδοσία επιδιώκει να εφαρμόσει το σύνολο των αντεργατικών νόμων της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον χρόνο εργασίας η τροποποιημένη σύμβαση δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μεταβάλλει ελεύθερα τις μέρες και ώρες εργασίας, την έναρξη, τη λήξη και τις διακοπές της εργασίας, ενώ εισάγει στο σύνολο ή σε τμήμα της επιχείρησης σύστημα εξαήμερης ή πενθήμερης απασχόλησης και κατανέμει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο διαμορφώνοντάς το και μεταβάλλοντάς το ελεύθερα και οποτεδήποτε. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η εργοδοσία εισάγει διακεκομμένο ωράριο ενώ παράλληλα αξιώνει υπερεργασία ή υπερωριακή εργασία... «νύχτα Κυριακές ή σε εξαίρετες ημέρες».

Οσον αφορά τον τόπο παροχής της εργασίας, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μεταθέτει ή να μετακινεί μονομερώς τον εργαζόμενο πρόσκαιρα ή μόνιμα, ενώ τυχόν άρνησή του αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης.

Σχετικά με την ειδικότητα και τα καθήκοντα του εργαζόμενου αναφέρεται πως θα προσδιορίζονται κατά την απόλυτη κρίση του εργοδότη, δηλαδή αν γουστάρει η εργοδοσία σήμερα είσαι ταμίας, αύριο αποθήκη, μεθαύριο delivery κ.ο.κ.

Το σημείο όμως που δίνει τα ρέστα της η εργοδοσία, είναι η παράγραφος σχετικά με τον μισθό, τον οποίο διαχωρίζει σε «νόμιμο» και «συμφωνημένο». Επειδή μεγάλος αριθμός εργαζομένων στα υποκαταστήματα της «Μασούτης» στην Κέρκυρα αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου μισθού, η εργοδοσία βαφτίζει «νόμιμο» τον κατώτατο μισθό και τον «συμφωνημένο» «οικειοθελείς παροχές τις οποίες η εργοδότρια δικαιούται να τις παύει, μετατρέπει ή ανακαλεί οποτεδήποτε και αναιτιολόγητα». Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να χορηγεί την κανονική άδεια όποτε θέλει, ενώ επιβάλλει και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

Βραβείο αντεργατικής πολιτικής

Σημειώνεται ότι η «Μασούτης ΑΕ» είναι η εταιρεία που βραβεύεται για 11 συνεχόμενες χρονιές ως μια από τις 10 κορυφαίες εταιρείες με καλύτερο ...εργασιακό περιβάλλον στη χώρα. Αυτό είναι το όραμα και το μήνυμά της μεγαλοεργοδοσίας για τους εργαζόμενους: «Θα δουλεύετε όποτε, όσο, όπως, όπου γουστάρω και θα σας πληρώνω όσο θέλω», όπως εύστοχα σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Και αν κάποιος θεωρεί σκάνδαλο το να δουλεύει με αυτούς τους απάνθρωπους όρους εργασίας, το πραγματικό σκάνδαλο είναι το νομοθετικό πλαίσιο και αυτοί που το διαμόρφωσαν», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το σωματείο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι παραπάνω όροι έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση.

Πέταξαν τις συμβάσεις στα καλάθια των αχρήστων

Αμεση ήταν η αντίδραση του σωματείου. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε κανείς να μην υπογράψει το κατάπτυστο κείμενο. Παράλληλα αποφασίστηκε, όσοι ελάχιστοι συνάδελφοι είχαν εξαπατηθεί και υπογράψει, να τους επιστραφούν και να ακυρωθούν οι νέες ατομικές συμβάσεις. Ετσι και έγινε. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υλοποίησε την απόφαση και δεν υπέγραψε, ενώ σημαντικός αριθμός όσων είχαν υπογράψει, απαίτησε να τους επιστρέψουν τα υπογεγραμμένα έντυπα αναγκάζοντας την εργοδοσία να τα παραδώσει.

Παράλληλα, χτες το απόγευμα, το σωματείο με οργανωμένη παρέμβαση σε υποκαταστήματα στην πόλη ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούν τέτοιες πρακτικές, αντίθετα η επιτυχία της κινητοποίησής τους ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση καλύτερων συμβάσεων, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ