Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαριές συνέπειες στα νοικοκυριά από την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Ερώτηση για την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε στην Κομισιόν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στη Ερώτηση, την οποία υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Η αύξηση, που μαζί με την προαναγγελλόμενη του επόμενου μήνα θα φτάσει αθροιστικά το 1%, οδηγεί σε αυξήσεις έως και 33% στους τόκους των δανείων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έρχεται ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της προηγούμενης περιόδου, στα παλιά μηδενικά επιτόκια για τη διασφάλιση "φτηνού χρήματος" για τον δανεισμό μεγάλων ομίλων, που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό. ΕΕ - κυβερνήσεις - ΕΚΤ μιλάνε για ανησυχητική "άνοδο" των μισθών, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, που δεν βγάζουν ούτε τον μήνα.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει στηρίξει αυτές τις επιλογές, καθώς στην έκθεση για την ΕΚΤ, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 (έκθεση Παπαδημούλη), σημειώνεται ότι "το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική (...) την ανησυχία του για τον δυνητικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον αριθμό των μη βιώσιμων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα" και καλεί την ΕΚΤ "να αναλάβει δράση για τη σταθερότητα των τιμών".

Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους είναι καταστροφικά. Οι δόσεις των τοκοχρεολυσίων αυξάνονται ραγδαία και καλούνται να πληρώσουν έως και 3 δόσεις παραπάνω τον χρόνο, ζουν με τον καθημερινό φόβο της αρπαγής των σπιτιών τους από τράπεζες και επενδυτικά funds (...)

Αναδεικνύονται οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, το αναπόφευκτο των καπιταλιστικών κρίσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει φάρμακο, το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι στο χέρι του λαού να δυναμώσει τον αγώνα του για να μην πληρώσει ξανά τα κέρδη του κεφαλαίου».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η πολιτική της ΕΕ, της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε μεγάλο αδιέξοδο τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που εκτός από την ακρίβεια σε Ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα έχουν να αντιμετωπίσουν και την εκτίναξη των δόσεων δανείων τους προς χάριν της κερδοφορίας των τραπεζών;

Πώς τοποθετείται στο αίτημα για: Απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, διαγραφή πανωτοκίων και οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καμία μετακύλιση του κόστους δανείων των ιδιοκτητών στα ενοίκια, διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων από τις οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν γεννηθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή, όπως επίσης για τη διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων, όσον αφορά οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ