Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία σήμερα στη Ζώνη του Περάματος

Σε 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος προχωρούν μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί, σήμερα, Τρίτη, οργανώνοντας συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον χώρο του μνημείου στην είσοδο της Ζώνης. Την απεργία οργανώνουν τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, που συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο όσα κατέκτησαν οι εργάτες το τελευταίο διάστημα με την υπογραφή ΣΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ζώνη οι εργαζόμενοι με τη ΣΣΕ κατάφεραν να κατοχυρώσουν το ωράριο, το διάλειμμα, τον τρόπο δουλειάς και αμοιβής των υπερωριών κ.λπ. «Το τελευταίο διάστημα αυτές οι κατακτήσεις μας έχουν μπει στο στόχαστρο από την εργοδοσία, με αποτέλεσμα καθημερινά στους χώρους δουλειάς να βλέπουμε καταστάσεις στον τομέα της ασφάλειας που να μας πηγαίνουν χρόνια πίσω», σημειώνουν τα σωματεία και εξηγούν: «Η αύξηση της δουλειάς, η βιασύνη να τελειώσει το πλοίο, η χρήση παντελώς ακατάλληλων υλικών και κακοσυντηρημένων εργαλείων, μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια και τους εκατοντάδες νέους συνάδελφους που κανείς δεν φροντίζει να εκπαιδεύσει, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δεκάδες μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα».

Παρά τις προειδοποιήσεις των σωματείων εδώ και μήνες και με ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως ήταν η 24ωρη απεργία τον περασμένο Νοέμβρη, τα πράγματα όχι μόνο δεν έχουν καλυτερέψει αλλά η κατάσταση χειροτερεύει, «υπάρχουν παντελής έλλειψη ελέγχων από τις υπηρεσίες του κράτους και συνεχείς προσπάθειες να μη λειτουργούν οι μεικτές 5μελείς επιτροπές», σημειώνεται στο απεργιακό κάλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι το δεξαμενόπλοιο που πριν από δύο βδομάδες βρισκόταν στο Πέραμα για εκτεταμένες εργασίες, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα προστατευτικό ρέλι στα ανοίγματα, ενώ εργαζόμενοι δούλευαν υδροβολή σε αυτοσχέδιες σχεδίες αντί για σκαλωσιές. Ενώ παρότι δόθηκε «δυο φορές εντολή για διακοπή των εργασιών και ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας για τον κίνδυνο, το πλοίο συνέχισε να δουλεύει κανονικά και από θαύμα δεν είχαμε ατύχημα», αναφέρουν τα σωματεία.

«Τίποτα και ποτέ δεν μας έχει χαριστεί και είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο συνάδελφο ότι εφοπλιστές και εργολάβοι δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη τους», καταλήγουν τα δύο σωματεία και καλούν στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ