Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Διαπαραταξιακή επιτροπή για τα ... χρωστούμενα

Διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να θέσει το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων του υπουργείου Εσωτερικών προς το Δήμο Αθηναίων, αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής του. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο, θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα στο επόμενο συμβούλιο, όπου και θα εξεταστεί το κλείσιμο του δήμου, με παράλληλη συνέντευξη Τύπου και ενημέρωση των δημοτών για την ανάγκη να προχωρήσει ο δήμος σε μια τέτοια ενέργεια.

Η διοίκηση του δήμου, σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ισχυρίζεται ότι τα χρωστούμενα ανέρχονται στο ποσό των 27.292.935 ευρώ (9,3 δισ.δρχ.). Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες για τη λειτουργία του ληξιαρχείου, τα χρωστούμενα από την καταγραφή των μεταναστών, τις δύο δόσεις από τα αναδρομικά του 18χίλιαρου, τα ανταποδοτικά από τις λαϊκές αγορές κλπ.

Η διοίκηση δε συμπεριέλαβε τα παρακρατημένα χρήματα από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που, σύμφωνα με υπολογισμούς της«Συμπαράταξης για την Αθήνα», αγγίζουν - από το 1990 μέχρι σήμερα - το ποσό των 144 δισ.δραχμών, μόνο για την πρωτεύουσα. Η «Συμπαράταξη» σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο δήμος σε δυναμικές διεκδικήσεις των οφειλομένων. Από την άλλη, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης (συνδυασμός της Μ. Δαμανάκη) ζήτησαν να υπάρξει πρώτα επικοινωνία, μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Αν και έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες», σημείωσε στο «Ρ» ο Μ. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», «με αυτή τη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής θα πέσει και το τελευταίο "φύλλο συκής", για όσους μιλούν για ανάγκη συνεργασίας με την κυβέρνηση».

Ευθύνεται και η διοίκηση του δήμου

Ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», εισηγούμενος την πρόταση της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε: «Οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν παρακρατήσει από τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της "Συμπαράταξης", 144 δισ.δρχ. από θεσμοθετημένους πόρους. Ολες οι δημοτικές αρχές - από τότε μέχρι σήμερα - και ιδιαίτερα η σημερινή, έχουν ευθύνες γιατί, ενώ υπήρχε μια εξελισσόμενη και με αυξανόμενους ρυθμούς παρακράτηση πόρων, δεν αντέδρασε αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί τη μέθοδο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό». Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν, όπως σημείωσε ο Στ. Λάμπρου, η «τεράστια επιβάρυνση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Αθηναίων, ως μεγαλύτερου δήμου της χώρας».

Και ο Στ. Λάμπρου κατέληξε προτείνοντας το 24ωρο κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δήμου της Αθήνας και των δημοτών και περικύκλωση του υπουργείου Εσωτερικών με την απαίτηση άμεσης καταβολής των οφειλομένων ποσών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ