Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Απέλαση Ιρανών διπλωματών από τη Γερμανία

Στην απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών προχωρά η Γερμανία, με αφορμή την καταδίκη του 67χρονου Ιρανογερμανού Τζαμσίντ Σαρμάντ σε θάνατο από ιρανικό δικαστήριο την περασμένη Τρίτη, μετά την απαγωγή του και την ακούσια μεταφορά του από το Ντουμπάι στο Ιράν το 2020.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε χτες με τον Ιρανό διπλωματικό επιτετραμμένο και δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές δεν θα δεχτούν την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ενός Γερμανού πολίτη, ενώ ζήτησε να ανακληθεί η καταδίκη του Σαρμάντ σε θάνατο.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι που έχουν ξένα διαβατήρια, μεταξύ των οποίων 6 Γάλλοι, κρατούνται στο Ιράν. Οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα, κάτι που δεν αναγνωρίζει η Τεχεράνη.

Ιρανικές κυρώσεις

Νέες κυρώσεις σε 13 φυσικά και νομικά πρόσωπα της ΕΕ και 23 της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, σε αντίποινα για τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν στο Ιράν, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Οι κυρώσεις (που συμπεριλαμβάνουν οικονομικά μέτρα και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα) επιβλήθηκαν σε «πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» για «υποστήριξη στην τρομοκρατία», «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας» και «υποκίνηση της βίας και των ταραχών στο Ιράν».

Ορισμένοι απ' αυτούς στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις από το Ιράν είναι η Γαλλίδα υπουργός Ισότητας Ανδρών- Γυναικών Ιζαμπέλ Ρομ, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Φρεντερίκ Ρίες κ.ά. Στη Γαλλία, κυρώσεις επιβάλλονται στην αμυντική βιομηχανία «Thales», στον υπουργό Βιομηχανίας Ρολάντ Λεσκίρ, στον υποψήφιο των Οικολόγων για την προεδρία Γιανίκ Ζαντό κ.ο.κ.

Τη Δευτέρα, δύο Ιρανοί υπουργοί και άλλα 30 πρόσωπα μπήκαν στη μαύρη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, με πρόσχημα τη βίαιη καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων που πυροδότησε στο Ιράν η δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ