Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέο μακελειό του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Ναμπλούς

Τουλάχιστον 10 νεκροί Παλαιστίνιοι, πάνω από 100 τραυματίες

Για άλλη μια φορά οι κηδείες των θυμάτων της ισραηλινής κατοχικής επιδρομής μετατράπηκαν σε πάνδημες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων

Copyright 2023 The Associated

Για άλλη μια φορά οι κηδείες των θυμάτων της ισραηλινής κατοχικής επιδρομής μετατράπηκαν σε πάνδημες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων
Σε νέο μακελειό με τουλάχιστον 10 νεκρούς Παλαιστίνιους και πάνω από 100 τραυματίες - πολλοί από τους οποίους χαροπαλεύουν - κατέληξε χτες πολύωρη πολιορκία του ισραηλινού στρατού σε κτίριο του ιστορικού κέντρου της πόλης Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με στόχο τη σύλληψη τριών ανώτερων στελεχών της νεοσύστατης παλαιστινιακής αντιστασιακής οργάνωσης «Φωλιά των Λιονταριών».

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ξεκίνησαν την πολιορκία του κτιρίου από νωρίς το πρωί και χρησιμοποίησαν διαδοχικά πυρά με αυτόματα όπλα αλλά και πυραύλους, ισοπεδώνοντας το κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο από τους τρεις καταζητούμενους. Ο τρίτος επιχείρησε να διαφύγει, αλλά φέρεται να συνελήφθη.

Παράλληλα σκοτώθηκαν άλλα 7 άτομα (ηλικίας 16 ετών ο μικρότερος και 61 και 72 ετών οι δύο μεγαλύτεροι) και τραυματίστηκαν πάνω από 100, ενώ η βροχή δακρυγόνων προκάλεσε δύσπνοια και σοβαρά προβλήματα υγείας σε εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

Την κλιμάκωση της κατοχικής βίας αποδοκίμασε έντονα ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, δηλώνοντας «ότι καταδικάζουμε την επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στη Ναμπλούς και ζητάμε να σταματήσουν οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον του λαού μας». Επίσης ο Χουσεΐν αλ Σέιχ, υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για «μία ακόμη σφαγή από τις δυνάμεις κατοχής» σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, απευθύνοντας έκκληση στη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» να σταματήσει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων και να επέμβει άμεσα. Κάλεσε δε την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σταματήσει «τις επιθετικές και καταστροφικές ενέργειες».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπού Ομπέιντα, προειδοποίησε πως η ισλαμική οργάνωση παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά, διαπιστώνοντας κλιμάκωση «των εγκλημάτων κατά του Παλαιστινιακού λαού».

Η νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας σε βάρος των κατοίκων της Ναμπλούς έρχεται περίπου έναν μήνα μετά την ανάλογη εισβολή σε καταυλισμό προσφύγων της πόλης Τζενίν, με αποτέλεσμα το θάνατο 9 Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαροί, γύρω στα 20...

Η ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου, που υποτίθεται ότι πριν λίγες μέρες είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πως θα σταματήσει τις προκλήσεις και την κλιμάκωση της βίας κατά των Παλαιστινίων, συνεχίζει σταθερά το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στα λόγια καταδικάζουν τη βία των κατοχικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η τακτική δεν αποκλείεται να φέρει τον Παλαιστινιακό λαό πιο κοντά σε μία νέα εξέγερση (Ιντιφάντα) και ενάντια στο συνεχές αιματοκύλισμα των κατοχικών αρχών.

Η αντίδραση της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία καλεί «η Διεθνής Κοινότητα να καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ και να επιβάλει πρακτικά μέτρα που θα τερματίσουν την αδιάκριτη δολοφονία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Αναφέρεται επίσης πως η ατζέντα «της νέας ισραηλινής ακροδεξιάς κυβέρνησης είναι πολύ σαφής και εφαρμόζει συστηματικές πρακτικές αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ για την επιβολή ενός τετελεσμένου γεγονότος στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, μέσω της εντατικοποίησης των παράνομων αποικιοκρατικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων συλλογικών τιμωριών, στοχευμένων δολοφονιών, προσάρτησης, παρακράτησης φόρων, κατεδαφίσεων κατοικιών και επέκτασης εποικισμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ