Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενισχύονται οι αντιδραστικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ

ICON

Την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων προδιαγράφει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψήφισαν χτες από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος του «εχθρού λαού», καθώς από τις εμβληματικές διατάξεις του είναι ακριβώς αυτές που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Εναν μηχανισμό της ΕΕ ο οποίος λειτουργεί πέρα και πάνω από εθνικά, δικαστικά συστήματα των κρατών - μελών, λειτουργεί αποκλειστικά για λογαριασμό της ΕΕ, δηλαδή για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, και λογοδοτεί μόνο στα όργανα της ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ, ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα εντός του «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης» να αξιοποιούνται αναλόγως όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των κρατών - μελών.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταψηφίζοντας, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρέχονται ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στον Ευρωπαίο εισαγγελέα. Για παράδειγμα, στο άρθρο 16Α προβλέπεται ότι ο Ευρωπαίος εισαγγελέας «εξοπλίζεται με εξουσία διενέργειας ανακριτικών πράξεων και μάλιστα διευρυμένης έκτασης» όταν στο εθνικό Δίκαιο οι πράξεις αυτές «διενεργούνται από τον ανακριτή, δηλαδή από όργανο διαφορετικό από αυτό που διώκει».

«Αυτό διογκώνει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε βάρος της διάκρισης μεταξύ ανακριτικής - δικαστικής και εισαγγελικής αρχής, επιβεβαιώνοντας με έναν ακόμα τρόπο την ολοένα και πιο αντιδραστική εξέλιξη του αστικού ποινικού δικαίου, με τη "βούλα" του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Διαμορφώνεται έτσι διευρυμένη λειτουργική αρμοδιότητα του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ώστε ο ίδιος να διώκει και να ερευνά την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ξεπερνώντας ακόμα και τη βασική αρχή ότι δεν μπορεί το ίδιο πρόσωπο να αποδίδει τις κατηγορίες, να συλλέγει το αποδεικτικό υλικό και στη συνέχεια να κρίνει την υπόθεση», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα.

Επιπλέον, προβλέπεται η εξομοίωση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του Ευρωπαίου εισαγγελέα με τον οικονομικό εισαγγελέα. Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικά τα όσα είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων ο Ν. Ορνεράκης, Ευρωπαίος εντεταλμένος εισαγγελέας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. «Οι εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος» - είπε - «έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο που είναι χρήσιμο για το έργο τους και έναντι των ενεργειών τους δεν αντίκειται καμία μορφή απορρήτου, εκτός του δικηγορικού». Βέβαια ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει θετική τη σχετική διάταξη.

Με άλλα λόγια, επεσήμανε η Μ. Κομνηνάκα, το γεγονός ότι δίνεται ακόμα και η δυνατότητα παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών «ως προς τους ύποπτους ή κατηγορουμένους, που διευρύνεται συλλήβδην για όλα τα κακουργήματα», σημαίνει ότι «ανοίγει ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος, ξεπερνώντας ακόμα και αυτές τις διατάξεις του νέου νόμου περί άρσης του απορρήτου».

Για ενίσχυση των εξουσιών του ευρωεισαγγελέα έκανε λόγο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, προσθέτοντας πως «η εξωστρέφεια που έχει δείξει το υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της διεθνούς συνεργασίας είναι ενδεικτική του κοινού στόχου - θεωρώ - που όλοι έχουμε, να περιοριστούν τα φαινόμενα, είτε λέγονται ευρωαπάτες είτε λέγονται νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την τρομοκρατία», έννοια - λάστιχο που «χωράει» και τη δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος σύμφωνα με τη σχετική κατεύθυνση της ΕΕ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο στις συνεδριάσεις όσο και χτες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει κουβέντα για τις διατάξεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, νομίζοντας πως έτσι θα κρύψει ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί φέρουν και τη σφραγίδα του, και επικέντρωσε την αντιπαράθεσή του αποκλειστικά στο εύκολο πεδίο της σκανδαλολογίας, με αφορμή τις διατάξεις του πόθεν έσχες.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στα άρθρα που αφορούν το πόθεν έσχες ψήφισε «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ