Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ξεκίνησε η δίκη για την επίσχεση εργασίας του Σωματείου

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους των Πετρελαίων
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους των Πετρελαίων
Ξεκίνησε προχτές το πρωί στα δικαστήρια της Καβάλας η εκδίκαση της αγωγής της «Energean» ενάντια στο Σωματείο εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας για την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων.

Οι δίκες για τις μαζικές απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις, με την απόλυση ολόκληρου του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, πήραν αναβολή για τον Ιούνιο.

Στη δικαστική αίθουσα παρευρέθηκαν δεκάδες απολυμένοι εργάτες αλλά και αντιπροσωπείες από εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής. Στο πλευρό των εργαζομένων και του Σωματείου τους βρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς της Καβάλας. «Για εμάς είναι ήδη νικητές οι συνάδελφοι στα Πετρέλαια», τόνισε μεταξύ άλλων η Βάσω Μπράτσου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για να προσθέσει ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας αποτελεί παράδειγμα και αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη της πόλης και της Ελλάδας».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Μαντοπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας - Θάσου, δήλωσε ότι με όπλο την αλληλεγγύη και τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι θα παλέψουν μέχρι τη δικαίωση των απολυμένων στα Πετρέλαια Καβάλας και την επιστροφή τους στη δουλειά.

Οπως σημειώνουν δεκάδες σωματεία και φορείς της Καβάλας σε κοινή τους ανακοίνωση με αφορμή τη δίκη, «μέσα και από τη διαδικασία της δίκης αναδείχθηκε το δίκαιο του αγώνα. Εδειξαν για μια ακόμα φορά πως είναι μεγάλο όπλο η ενότητα, η αποφασιστικότητα, η οργάνωση των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων σε όλες τις μάχες που βρίσκονται μπροστά μας».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο πλευρό των απολυμένων

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στις ομαδικές απολύσεις και στις συνδικαλιστικές διώξεις.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μέλη του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και υποψήφιοι βουλευτές Καβάλας με το Κόμμα.

Από τα δικαστήρια της Καβάλας ο Λ. Στολτίδης σε δήλωσή του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. «Οι παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων έχουν μακρύνει τον δρόμο που πρέπει να διαβεί το δίκαιο», τόνισε, για να προσθέσει: «Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να περπατήσουν όλο αυτόν τον δρόμο μέχρι τέλους. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας και την απόφασή μας να περπατήσουμε τον δρόμο αυτό μαζί τους ως ΚΚΕ. Από τη συζήτηση όλα δείχνουν ότι και ο ρόλος και οι παρεμβάσεις της εργοδοσίας δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την παραγωγή στο εργοστάσιο ή με την ασφάλεια των εργαζομένων, του λαού της περιοχής. Αφορούν μόνο τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Με άλλα λόγια, φωτίζεται καλύτερα το σύνθημα "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ