Σάββατο 4 Μάρτη 2023 - Κυριακή 5 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
«Τώρα είναι η ώρα για μάχη και για ζωή»

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο ηθοποιός Θέμης Πάνου, υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α' Αθήνας

Πολυβραβευμένος ηθοποιός, με το βραβείο Coppa Volpi «Καλύτερου Ηθοποιού» στο Φεστιβάλ της Βενετίας να ξεχωρίζει, συγγραφέας, ποιητής και δάσκαλος υποκριτικής. Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο λόγος για τον ξεχωριστό ηθοποιό Θέμη Πάνου, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος με το ΚΚΕ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθήνας. Με μεγάλη χαρά μιλήσαμε μαζί του για την απόφασή του να στηρίξει το Κόμμα και ως υποψήφιος.

* * *

-- Τα διλήμματα σε αυτές τις εκλογές είναι πολλά. Εσείς τι απαντάτε στην ερώτηση: Γιατί ΚΚΕ;

-- Μόνη προϋπόθεση το εργατικό - λαϊκό κίνημα να είναι δυνατό και να έχει τη δυνατότητα να αντεπιτίθεται, είναι το ΚΚΕ να είναι ακόμα πιο δυνατό. Φυσικά και έχει τη σημασία του ένα αυξημένο ποσοστό, ειδικά σήμερα, αλλά κατά τη γνώμη μου, πρωτεύον είναι η αυξημένη επιρροή του Κόμματος εκεί όπου οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στον νεοφιλελευθερισμό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σημασία έχει η δύναμη του Κόμματος στο κίνημα και όχι τα εκλογικά ποσοστά.

Εάν το ΚΚΕ βγει ενισχυμένο από τις εκλογές, αυτό θα σημαίνει ότι αυξάνεται η σταθερότητα του εργατικού κινήματος και ενισχύεται η δύναμή του. Εάν το ΚΚΕ είναι δυνατό, η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι αδύναμη και άρα θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά της σχέδια.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα προκύψει μια κυβέρνηση με χαρακτηριστικά «σταθερότητας». Αλλά αυτή η σταθερότητα σημαίνει τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος και την ικανότητά του να αμύνεται σε οποιαδήποτε επίθεση μπορεί να δεχθεί από τον ταξικό του αντίπαλο. Δηλαδή, όσο πιο σταθερό αισθάνεται το σύστημα εξουσίας, με τις «σταθερές» του κυβερνήσεις, τόσο πιο εύκολα μπορεί να εφαρμόζει τη βάρβαρη πολιτική του, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους του λαού.

Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό ο λαός να κατανοήσει τη δύναμή του και να μετατρέψει τον φόβο σε δύναμη αντίστασης. Υστερα από το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη, νομίζω δεν υπάρχουν και πολλές δικαιολογίες.

-- Πώς αποφασίσατε ο ίδιος να είστε αυτή τη φορά υποψήφιος;

-- Γιατί τώρα είναι η ώρα για μάχη και για ζωή, όπως λέει ο Μπρεχτ, στο «Τραγούδι της Αλληλεγγύης». Με ανησυχεί πάρα πολύ η εντεινόμενη επίθεση του καπιταλισμού τα τελευταία 20 χρόνια, που έχει αποτέλεσμα τον φόβο και την απογοήτευση του κόσμου. Η Ευρώπη και η Αμερική συντηρητικοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτό έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση των ναζιστικών μορφωμάτων, πράγμα που δεν προοιωνίζει τίποτα καλό για την ανθρωπότητα. Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, δυναμώνοντας τις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος.

Συνδέομαι με το ΚΚΕ από τα μαθητικά μου χρόνια, πάνω από τέσσερεις δεκαετίες, και νιώθω ότι οφείλω στο Κόμμα πάρα πολλά. Με το Κόμμα έμαθα να βλέπω τον κόσμο αλλιώς, να τον διαβάζω με έναν τρόπο που εξηγεί τις αιτίες των γεγονότων με πολιτικούς και οικονομικούς όρους, και ταυτόχρονα μου καλλιέργησε το αίσθημα της συλλογικότητας και της ευθύνης. Με έκανε, νομίζω, καλύτερο άνθρωπο και καλύτερο ηθοποιό. Η αποδοχή της πρότασης της υποψηφιότητας είναι για μένα μια ευκαιρία να ανταποδώσω ένα μέρος από το χρέος μου στο Κόμμα.

-- Ποιο είναι το κάλεσμα ενός υποψήφιου και ηθοποιού προς τους συναδέλφους του, σε μια περίοδο που ο χώρος των καλλιτεχνών «βράζει»;

-- Είναι ευκαιρία τώρα, που οι κινητοποιήσεις των ηθοποιών και των άλλων καλλιτεχνών αποκτούν τόσο μαζικό χαρακτήρα για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, να γίνει κατανοητό ότι το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι το καθοριστικό στοιχείο. Εαν το πλαίσιο των αιτημάτων δεν έχει σαφή προσανατολισμό με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας με ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις και καλλιτεχνική εκπαίδευση ανώτατη δημόσια δωρεάν, τότε υπάρχει κίνδυνος να απολέσει τη δυναμική του το κίνημα και να ακολουθήσει η απογοήτευση και η παραίτηση.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με τις δυνάμεις του στον κλάδο των καλλιτεχνών, έδωσε το «παρών» και πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για να έχει κατακτήσεις ο κλάδος. Το ΚΚΕ από το Πρόγραμμά του και από τις Αποφάσεις των Συνεδρίων του παλεύει καθημερινά για να αναδείξει την καθοριστική σημασία της τέχνης. Ναι, η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο, αλλά επιτελεί μια σπουδαία λειτουργία, να εξανθρωπίζει όπως λέμε τον άνθρωπο. Εχουμε ανάγκη την τέχνη, για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα, ώστε να μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Για να γίνει αυτό, η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλο τον λαό και όχι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ