Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τρέχουν» οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά

«Ξεπαγώνουν» τα διαβούλια για τις διμερείς μπίζνες

«Τρέχουν» οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά για διευθετήσεις σε όφελος του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Προχτές, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραστεί στη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά φρόντισε να έχει και «εθιμοτυπική επικοινωνία» με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στο Κατάρ. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στην επικοινωνία επιβεβαιώθηκε το «θετικό κλίμα» που καλλιεργήθηκε μετά τους πρόσφατους σεισμούς στη γείτονα, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να του είπε πως «ό,τι χρειάζεται στην Τουρκία να του το πει», καθώς «είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει».

Προηγουμένως, ο Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», έλεγε ότι «μετά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μια ενθαρρυντική προοπτική, η οποία αποτυπώθηκε και κατά την εκεί επίσκεψή μου στη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μ. Τσαβούσογλου, που εξέφρασε την ελπίδα να καταβληθεί προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου». «Πιθανόν, η δυναμική που έχει τώρα διαμορφωθεί, επιτρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα για επανέναρξη διερευνητικών επαφών ή συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», πρόσθετε δείχνοντας ότι θα υπάρχει και συνέχεια στις τέτοιες επαφές και κινήσεις.

Αργά χτες το βράδυ, εξάλλου, οι Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν ξανά τηλεφωνική επικοινωνία, «σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών μας και των τελευταίων επισκέψεών μου στην Τουρκία», όπως είπε ο Ελληνας υπουργός.

Αλλωστε, αναφερόμενος στη σύνταξη συνυποσχετικού με τα Τίρανα για την παραπομπή, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Αλβανία, έλεγε ότι «η επίλυση αυτού του ζητήματος θα έχει πολλαπλά οφέλη. Πρώτα απ' όλα, για τις δύο χώρες, καθώς θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις. Δεύτερον, για την περιοχή, διότι θα δώσει το μήνυμα ότι οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να επιλύουν διμερή θέματα με φιλικό τρόπο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, είχε συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες που διεξάγεται στην Ντόχα. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε Τουρκία και Ελλάδα καθώς και την επανέναρξη της θετικής ατζέντας η οποία είχε αναβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι και η οποία περιλαμβάνει 25 θεματικές, σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και εμπορικούς κλάδους των δύο χωρών», προς ενίσχυση των διμερών μπίζνες. Είχαν προηγηθεί τρεις γύροι της τέτοιας ατζέντας (Μάη και Ιούνη του 2021 και Φλεβάρη του 2022).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινά επεισόδια στο παζάρι (2023-03-23 00:00:00.0)
«Τρέχει» το παζάρι σε πλατφόρμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2023-03-21 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα «αμοιβαία συμφέροντα» (2021-01-23 00:00:00.0)
Στο Πακιστάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ (2021-01-14 00:00:00.0)
«Αμοιβαίες υποχωρήσεις» ζητά η κυβέρνηση με οδηγό τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-11-10 00:00:00.0)
«Φουλ οι μηχανές» για διερευνητικές και επικίνδυνες διευθετήσεις (2020-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ