Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο Χαϊδάρι η σκυτάλη των κινητοποιήσεων για την Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάντια των δομών Υγείας στη Δυτική Αθήνα, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, πραγματοποίησαν το Σάββατο στο Χαϊδάρι σωματεία και φορείς της περιοχής, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής - του «Αττικόν» - και των Κέντρων Υγείας, αλλά και την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα».

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», στο ΨΝΑ - Δαφνί, οι Ενώσεις Γονέων Χαϊδαρίου και Περιστερίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω «Η Πρόοδος», οι Σύλλογοι Γυναικών Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Πετρούπολης, τα Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, της ΠΕΑΕΑ και του ΣΦΕΑ, εκπρόσωποι του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Ιλίου, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ κ.ά.

Με την κινητοποίηση να πραγματοποιείται παράλληλα με τις δράσεις που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη, οι συγκεντρωμένοι έστειλαν το μήνυμα ότι οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων είναι οι ίδιοι με αυτούς που αφήνουν τον εργατόκοσμο χωρίς δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το ίδιο μήνυμα έστειλαν και με το γιγαντοπανό που κρέμασαν στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στις δεκάδες οικογένειες των νεκρών παιδιών από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Δυτικού Τομέα Αθήνας με το ΚΚΕ Μιχάλης Σέλεκος, Γιώργος Σιδέρης, Βιβή Δάγκα και Νίκος Καραγιάννης, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά με το Κόμμα Β. Γκιτάκος.

«Νιώθουμε οργή για τις αδικοχαμένες ζωές των παιδιών, γνωρίζοντας ότι στη θέση αυτών θα μπορούσε να είναι το παιδί του καθενός μας», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Χαϊδαρίου, Αγγελική Γκούσκου. Ανέδειξε τους πραγματικούς υπεύθυνους και γι' αυτό το τραγικό δυστύχημα, μιλώντας για «προμελετημένο έγκλημα», και θύμισε χαρακτηριστικά ότι «αμέτρητες είναι οι φορές που διεκδικώντας τα αυτονόητα για τα παιδιά στα σχολεία, να έχουν εκπαιδευτικούς, ασφαλή κτίρια, συναντήσαμε την κρατική στρόφιγγα πάντα κλειστή. Μας απαντούσαν με το κλισέ "να είμαστε ρεαλιστές" γιατί "τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένα", για τις "αντοχές της οικονομίας". Δεν θα αποδεχτούμε η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας να παίζεται κορόνα - γράμματα, να μην την υπολογίζουν».

«Οι εξελίξεις στα Τέμπη μοιάζουν με όσα ζούμε στα νοσοκομεία. Είναι η ίδια πολιτική που θυσιάζει τα πάντα στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση, στις ΣΔΙΤ, που τα δίνει όλα για το κεφάλαιο. Η οργή που ξεχειλίζει να γίνει αγώνας για να ανατραπεί αυτή η πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος.

«Οι γυναίκες του μόχθου δεν συμβιβαζόμαστε το 2023 παρά την τεράστια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να πεθαίνουν σε δυστυχήματα τόσοι άνθρωποι και οι ένοχοι να κρύβονται πίσω από δήθεν "ανθρώπινα λάθη". Δεν ανεχόμαστε να χάνονται μικρά παιδιά ψάχνοντας μια κλίνη ΜΕΘ από νομό σε νομό. Παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ζωής μας και στην πολιτική που τη γεννά και τη θρέφει», είπε εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Χαϊδαρίου η Αλεξία Παναγοπούλου.

«Αυτό που σηματοδοτούμε με τη σημερινή μας κινητοποίηση είναι πως ο εχθρός είναι ένας, κοινός: Η πολιτική των κυβερνήσεων, που στο όνομα των κερδών δολοφονούν νέους, εργάτες, αθώους ανθρώπους. Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Περιστερίου, Δημήτρης Κυπραίος.

«Από την ίδια κοιλιά του τέρατος γεννάται η ιδιωτικοποίηση, η εμπορευματοποίηση της ζωής μας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου Ιλίου, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει στη Δυτική Αθήνα 7 Κέντρα Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και άλλα 14 στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.

Στις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί από την εμπορευματοποίηση της Υγείας αναφέρθηκε η Αλεξία Σαρημανώλη εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, επισημαίνοντας ότι «για να κλείσεις ραντεβού στις υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ χρειάζεται να περιμένεις έναν μήνα. Σ' αυτήν τη γύμνια, δυστυχώς το "Αττικόν" είναι ο μοναδικός φορέας και ...ΠΦΥ», ενώ κατήγγειλε το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια ογκολογικά τμήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

«Εχουμε χρέος να μη σιωπήσουμε, να μη μείνουμε θεατές στην πολιτική που πνίγει ανθρώπους στη Μάνδρα όταν βρέχει, καίει ανθρώπους στο Μάτι όταν κάνει ζέστη, δολοφονεί εργάτες στην COSCO. Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε και στην πανδημία, όπου μετράμε 36.500 νεκρούς, όπου δεν μπορείς να βρεις κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Είναι η ίδια πολιτική που το 2010 κατάργησε 4.000 κλίνες, το 2013 έκλεισε 4 νοσοκομεία. Οσο εμείς μετράμε νεκρούς, αυτοί χαρίζουν χρέη και δίνουν φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο», υπογράμμισε εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ - Δαφνί ο Θωμάς Δημουλάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ