Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ακούραστα - μαχητικά διαδήλωσαν και το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη

Νέο συλλαλητήριο συνδικάτων και φορέων την Κυριακή, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Νέο εργατικό - λαϊκό ποτάμι ξεχύθηκε χθες το απόγευμα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διαδηλώνοντας για το έγκλημα στα Τέμπη. Από τον χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου ανακοινώθηκε νέο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 11.30 π.μ. στο πέταλο της Αριστοτέλους.

Και το απογευματινό συλλαλητήριο των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων ανέδειξε την απόφαση του λαού και της νεολαίας «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί - όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Από νωρίς, δεκάδες ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους πέρασαν συγκροτημένα από την παλλαϊκή κινητοποίηση στο Αγαλμα Βενιζέλου και συνέχισαν να μεταφέρουν το κάλεσμα ξεσηκωμού σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ο χώρος της συγκέντρωσης και οι γύρω δρόμοι και πλατείες πλημμύρισαν από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Δήμκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησε στο έγκλημα και ευχήθηκε οι 57 νεκροί να είναι οι τελευταίοι.

Η Ελενα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Καλαμαριάς (μέλους της ΟΓΕ), είπε: «Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όλους αυτούς που μιλάνε για ανθρώπινα λάθη, για να συγκαλύψουν τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση όλων των υποδομών που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, η νέα γυναίκα».


Συγκινητική στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα η Γεωργία Σιδερίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δούλευε ως καθαρίστρια στο μοιραίο τρένο και θα μπορούσε και η ίδια να είναι ένα από τα θύματα, αν εκείνο το βράδυ δεν είχε ρεπό. Ανάμεσα σε άλλα ανέδειξε τις ευθύνες όλων αυτών «που προσπαθούν να αποδώσουν το έγκλημα σε ανθρώπινο λάθος».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων της «Hellenic Train» στο μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης και ξάδερφος της Αγάπης Τσακλίδου, που έχασε τη ζωή της στην πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη. Κάλεσε εργαζόμενους και νέους «να γίνουμε όλοι μια γροθιά» γιατί «τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Τον όρκο που δώσαμε στην απεργιακή μας συγκέντρωση θα τον κρατήσουμε. Για όλη την εργατική τάξη, για όλον το λαό: Δεν θα ξεχαστούν οι νεκροί μας».

Η μεγάλη πορεία κατευθύνθηκε προς τον ΟΣΕ, μέσω της Αριστοτέλους και της Τσιμισκή, της Αναγεννήσεως και της Μοναστηρίου, και στη συνέχεια επέστρεψε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στα κάγκελα του υπουργείου κρέμασαν το πανό των σιδηροδρομικών και στη μνήμη των νεκρών οι διαδηλωτές περνούσαν και άφηναν από ένα λουλούδι, ενώ ταυτόχρονα άναψαν φαναράκια και τα άφησαν να φύγουν ψηλά στον ουρανό.

Σε άλλες πόλεις

Πρωτόγνωρα μαζικές και μαχητικές ήταν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα και στις άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν την πλατεία των Σερρών. Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν επίσης στο Κιλκίς, στα Γιαννιτσά και στην Εδεσσα, με τη συμμετοχή και αγροτών με τα μηχανήματά τους. Το ίδιο και σε Κατερίνη, Νάουσα, Βέροια, αλλά και στον Πολύγυρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ