Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυλαία με την «Αντιγόνη» του Μπρεχτ

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Με βάση τον μύθο του Σοφοκλή και αξιοποιώντας τα βασικά πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας, ο Μπρεχτ δημιούργησε ένα νέο έργο, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την περίοδο του 1945 και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην πατρίδα του, τη Γερμανία. Η προετοιμασία της παράστασης έγινε με θυσίες αλλά και με μεγάλη διάθεση από όλους τους συντελεστές της.

Το έργο αναδεικνύει πόσο μεγάλη σημασία έχει η αντίσταση, ιδιαίτερα όταν η εξουσία φαίνεται παντοδύναμη και ανίκητη. «Οταν τα πράγματα δεν παν καλά, ζητάμε να 'ρθει κάποιος με πυγμή, για να μας σώσει - να τον που 'ρχεται - κι είναι η καταστροφή», λένε οι ήρωες του Μπρεχτ. «Η γη που βρέξαμε με ιδρώτα, το σπίτι μας που αφήσαμε να καίγεται, ο τόπος όπου σκύψαμε με υποταγή δεν είναι αυτά μονάχα που ονομάζει ο άνθρωπος πατρίδα», υπενθύμισε η Αντιγόνη, καλώντας να δείξουμε αν η καρδιά μας «παύει να χτυπάει στη δυστυχία ή αν χτυπάει πιο σταθερά».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης είχε ο Γιώργος Τσαγκαράκης, ενώ τους ρόλους ερμήνευσαν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί Δανάη Αλυσανδράτου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Αντώνης Γουγής, Σπύρος Κοντορίζος, Αρης Μπαταγιάννης και Δέσποινα Σταυρίδη - Κοτσικόνα.


Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Λιγάτου. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Θεοφάνους. Μουσική εκτέλεση: Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης. Φωνητική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη. Σχεδιασμός σκηνογραφίας: Βικτώρια Νταρίλα. Ενδυματολογία - εκτέλεση σκηνογραφίας: Σοφία Καρακάση. Επιμέλεια κίνησης: Βαγγελιώ Κυριαζίδου. Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Ζιώγαλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ