Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Κέρδη βουτηγμένα στου λαού το αίμα»

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Χιλιάδες λαού βγήκαν χτες στους δρόμους στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Με συμβολικά μαύρα πανιά και μπαλόνια, κρατώντας πλακάτ και πανό, εργαζόμενοι, γυναίκες και παιδιά, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, όπως και χιλιάδες μαθητών και φοιτητών που έδωσαν μαθήματα στους δρόμους, ένωσαν τις φωνές τους για να στείλουν το μήνυμα «κέρδη βουτηγμένα στου λαού το αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» και «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» αντήχησαν στις πλατείες και τους δρόμους όλης της περιοχής.

Στην Καβάλα, πάνω από 40 σωματεία και φορείς, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια έγινε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πολλοί ήταν αυτοί που έγραψαν τα συνθήματα που ακούγονται όλες αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα σε πλακάτ, αλλά και στίχους από τραγούδια, ποιήματα κ.λπ. Παραφράζοντας τον Λουντέμη, ένας νέος έγραψε στο πλακάτ του για την τραγική νύχτα: «Εκείνη τη νύχτα σώπασαν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι μάνες».

Στη συγκέντρωση απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, του Συλλόγου Γυναικών Καβάλας και εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώ στην κεντρική ομιλία, ο Αν. Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Καβάλας, αναφέρθηκε και στο χτεσινό εργατικό «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, σε λατομείο του Νέστου, τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλοι οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. (...) Οι χαμένες ζωές μας θα συνεχίσουν να είναι τα τραγικά αποτελέσματα του συνεχούς και ανελέητου κυνηγιού του κέρδους».

Δράμα
Δράμα
Στο τέλος της συγκέντρωσης, τα σωματεία και οι φορείς της Καβάλας ανακοίνωσαν πως δίνουν συνέχεια και κλιμακώνουν με νέα κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 12 Μάρτη στην κεντρική πλατεία.

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε και στη Θάσο.

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε μια πολύ μαζική και μαχητική κινητοποίηση που κάλεσαν εργατικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και φοιτητικοί σύλλογοι. Συμμετείχαν μαζικά μαθητές από τα σχολεία της πόλης, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Ξεχωριστή στιγμή ο χαιρετισμός συνταξιούχου συνδικαλιστή σιδηροδρομικού, ο οποίος ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων αλλά και τον αγώνα των εργαζομένων.

Ακολούθησε πορεία η οποία κατευθύνθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ κατήγγειλαν και την παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικού οχηματαγωγού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη μεταφορά πολεμικού υλικού μέσω οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που ενέχει και τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.

Στη Δράμα πραγματοποιήθηκε ακόμα μία μεγαλειώδης κινητοποίηση, στην οποία αντάμωσαν εκατοντάδες απεργοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με εκατοντάδες μαθητές που για τρίτη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις.

Στην Κομοτηνή, τον παλμό έδωσαν με τη μαχητική και ιδιαίτερα μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση οι μαθητές και οι φοιτητές της πόλης. Από το πρωί τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ τελούσαν συμβολικά υπό κατάληψη, ενώ στη Νομική της Κομοτηνής οι φοιτητές έκλεισαν συμβολικά τις πόρτες των αμφιθεάτρων της Σχολής με μαύρα πανιά.

Καβάλα
Καβάλα
Αντίστοιχα μαζική ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες κόσμου, εργαζομένων, λαού, φοιτητών και μαθητών και στην Ξάνθη, όπου το ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή 12 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ.

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Ορεστιάδα.


Κομοτηνή
Κομοτηνή
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις (2024-02-02 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις (2024-01-12 00:00:00.0)
Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη! Μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς (2023-03-17 00:00:00.0)
Νεανικό ποτάμι οργής και διεκδίκησης (2023-03-04 00:00:00.0)
Μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή στην Αθήνα (2023-03-04 00:00:00.0)
Μαζική συσπείρωση και κινητοποίηση (2007-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ