Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Επιμένουν αγωνιστικά

Συνεχίζουν την κατάληψη του σχολείου απαιτώντας μέτρα στήριξης για όλους

Να συνεχίσουν τον αγώνα τους - ήδη κάνουν κατάληψη στο 4ο δημοτικό σχολείο της πόλης - αποφάσισαν σε έκτακτη συνέλευση, οι γουνεργάτες της Σιάτιστας, αφού ομόφωνα ενέκριναν τις θέσεις του Διοικητικού τους Συμβουλίου για απαίτηση συμμετοχής όλων, χωρίς εξαιρέσεις, στα προγράμματα κατάρτισης για μια προσωρινή έστω ανακούφισή τους από τη μακρόχρονη ανεργία.

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία έγινε η συνέλευση, ήταν κατάμεστη από άνεργους γουνεργάτες, οι οποίοι έκφρασαν την αγανάκτησή τους για τη στάση που έχουν τηρήσει μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες και η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματά τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να κατέβουμε στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας. Πρέπει επιτέλους να πάρουν μέτρα για μας και τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ούτε τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας», έλεγαν οι άνεργοι γουνεργάτες.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι τα προγράμματα κατάρτισης είναι στην ουσία «ασπιρίνες», και οπωσδήποτε δε λύνουν στο ελάχιστο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Δημιουργούνται στην πραγματικότητα καταρτισμένοι άνεργοι, τόνισαν. Ακόμη η συνέλευση ζήτησε την καταβολή ως το Πάσχα, του εκτάκτου βοηθήματος των 200.000 δρχ. σε όσους γουνεργάτες δεν το έχουν λάβει.

Σ' ό,τι αφορά την κατάληψη που συνεχίζεται, από χθες οι γουνεργάτες επέτρεψαν την καταγραφή ανέργων για τη συμμετοχή στα προγράμματα, αναμένοντας την απόφαση της Δομής Στήριξης υλοποίησης των προγραμμάτων για παράλληλη εγγραφή όλων σύμφωνα με την πρόταση του σωματείου. «Σε περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση και δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των γουνεργατών θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις», τονίζεται στην απόφαση της συνέλευσης.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Σιάτιστας, ο οποίος δήλωσε ότι ο δήμος βρίσκεται στο πλευρό των γουνεργατών, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο γουνεργατών, επισημαίνει: «Δε θα λύσουν τα συνδικάτα τα διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου, την κεντρική ευθύνη για την κατάσταση φέρουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με την ανοχή τους έχουμε 80% ανασφάλιστους, φασόν εργασία, χαμηλά μεροκάματα, εναλλασσόμενη δραστηριότητα (δηλαδή εργολαβία ή υπεργολαβία και μισθωτή εργασία). Για όλα αυτά έπρεπε να φροντίσουν τόσα χρόνια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και όχι να φορτώνουν κάποιοι τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ακόμη πρέπει να πούμε πως τα προγράμματα κατάρτισης δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας και της ερήμωσης της περιοχής μας, είναι ασπιρίνες, μας αποπροσανατολίζουν, γιατί μετά από 3 - 4 μήνες αφού καταρτιστούμε, πάλι άνεργοι θα είμαστε. Γι' αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική στον κλάδο. Εχουμε ήδη γνωστοποιήσει τις προτάσεις μας και τις γνωρίζει όλη η κοινωνία της Σιάτιστας και της περιοχής μας για το πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση».

Το σωματείο επισημαίνει ότι στα προγράμματα θα πρέπει να συμμετέχουν κατά σειρά οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όσοι διαγράφτηκαν από το ΤΕΒΕ και έκλεισαν τις οικοτεχνίες τους, εκκαθαριστές, ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ καθώς και οικοτέχνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ