Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Πάτρα
Πάτρα
Κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που παραδίδει την ύδρευση και την αποχέτευση στους ιδιώτες, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε η κλαδική Ομοσπονδία.

Καθολική ήταν η συμμετοχή στη στάση εργασίας στη ΔΕΥΑ Πάτρας.

Την αντίθεση της δημοτικής αρχής Πάτρας στα νέα σχέδια εξέφρασε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στη χθεσινή τους κινητοποίηση. Κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στοχεύοντας στους υπαίτιους.

«Στηρίζουμε την αγωνιστική σας στάση και θα είμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε και ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Κάλεσε σε αγώνα να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, να είναι φτηνό και ποιοτικό για τον λαό και ταυτόχρονα να διεκδικηθεί να αναλάβει την ευθύνη του το κράτος χρηματοδοτώντας τα αναγκαία έργα, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα. «Αυτούς που σμπαράλιασαν τους σιδηρόδρομους, μετατρέποντας τις υποδομές του σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με τραγικά αποτελέσματα, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να προχωρήσουν σε αντίστοιχα άλλα μέτρα», σημείωσε.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Δίπλα στους εργατοϋπαλλήλους βρέθηκε επίσης η διοίκηση της Επιχείρησης, με τον πρόεδρό της, Ανδρέα Παπανικήτα.

Στην τετράωρη στάση συμμετείχαν εργαζόμενοι και από άλλες ΔΕΥΑ δήμων της Δυτικής Ελλάδας, μετά από αντίστοιχα καλέσματα των τοπικών σωματείων τους.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην κινητοποίηση των εργαζομένων παρευρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο του Κόμματος. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με άθλια τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών που λυμαίνονται και παρασιτούν στον κλάδο, ενσωματώνοντας παράλληλα και βαθύτερα Οδηγίες - ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, ανοίγοντας νέα πεδία επενδύσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων. Προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα φέρει ακριβότερο νερό, ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ενώ ξεκαθάρισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και «είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα θα διεκδικηθεί η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει φτηνά, ποιοτικά και καθολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Κόμματα που εμφανίζονται ως υπερασπιστές στον παραπάνω αγώνα, μόνο υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν».

Σημείωσε ότι «για το ΚΚΕ είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησής του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Να διεκδικηθούν φτηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Ακόμη, να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις χωρίς την παρουσία εργολάβων. Τέλος, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Σήμερα απαιτείται μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Ετσι, όλα τα κοινωνικά αγαθά θα είναι κατοχυρωμένα και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

Να αποσυρθούν οι αντεργατικές προβλέψεις

Την απόσυρση των αντεργατικών προβλέψεων που αφορούν τους εργαζόμενους στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και έχει βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ στο νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ).

Αναφέρει ότι οι σχετικές διατάξεις αφορούν μεταξύ άλλων την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ακόμα, προβλέπεται η νομιμοποίηση των υποκειμενικών κριτηρίων για την πρόσληψη στελεχών από την αγορά, «για να τοποθετούνται σε κομβικές θέσεις "στελέχη - θηριοδαμαστές" με αδρές αμοιβές, που θα μπορούν να υποκαθιστούν και υφιστάμενους εργαζόμενους (γίνεται ειδική μνεία μέχρι το επίπεδο διευθυντή) ώστε να προχωρήσει ταχέως κάθε αντεργατική πρακτική, στο όνομα του "δικαίου του ανταγωνισμού"». Επιπλέον, μπαίνει ξανά στο «απόσπασμα» η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΠΑ, μαζί με τα δικαιώματα που κατοχυρώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ