Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαθητεία με ευθύνη του υπουργείου και αμοιβή χωρίς καθυστερήσεις

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας για τις καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους μαθητές των ΕΠΑΛ και στους σπουδαστές των ΙΕΚ που συμμετέχουν στα προγράμματα μαθητείας και πρακτικής άσκησης, να γίνεται σταθερά και να αυξηθεί η πληρωμή και να αναβαθμιστεί ο τρόπος που γίνεται η μαθητεία, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, χτες, κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς το υπουργείο Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην αναζήτηση άσκησης και μαθητείας στην ειδικότητά τους, σημειώνοντας ότι τόσο η μαθητεία όσο και η πρακτική άσκηση αποτελούν προσφορά έργου και πρέπει να πληρώνονται. Οπως σημείωσε, οι μαθητές των ΕΠΑΛ που παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβρη επιλέγουν το μεταλυκειακό έτος μαθητείας έχοντας μεγαλύτερες προσδοκίες πληρωμής ενώ στα ΙΕΚ η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί όσοι πέρυσι έκαναν πρακτική άσκηση, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και τονίζοντας πως πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, παρέθεσε το τι ισχύει για την πρακτική άσκηση σπουδαστών ΙΕΚ και τη μαθητεία στα ΕΠΑΛ και ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση από τις υπηρεσίες για τις καθυστερήσεις στα ΙΕΚ, δεσμευόμενη πως θα το ελέγξει το υπουργείο. «Είναι μία πραγματικότητα», είπε για τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των μαθητευόμενων στα ΕΠΑΛ αποδίδοντάς τες στο ότι «κυρίως δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές από τους εργοδότες». Οπως είπε, τώρα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καταβολή των αμοιβών για το μήνα Γενάρη του 2023 ενώ παρουσίασε ως δεδομένη μία πάγια δίμηνη καθυστέρηση που αποδίδεται στις διαδικασίες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των εποπτών εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι θα καταβληθούν αναδρομικά.

Ο Γ. Δελής κάλεσε το υπουργείο Παιδείας «κεντρικά να αναλάβει να συντονίσει όλο αυτό με τις ειδικότητες που υπάρχουν, με την προσφορά των θέσεων μαθητείας και όχι να αφήνετε τον κόσμο να τρέχει από εδώ και από εκεί να ψάχνει και στο τέλος, για όσο διάστημα αυτά τα παιδιά προσφέρουν την εργασία τους με την επίβλεψη του καθηγητή τους - γιατί αυτό είναι και το νόημα της μαθητείας - να μένουν και απλήρωτα». «Είναι αρκετά ζητήματα ανοιχτά, που ταλαιπωρούν αυτά τα παιδιά και σε κάθε περίπτωση το βασικό τους αίτημα είναι ό,τι έχουν δουλέψει μέχρι τα τώρα να το πληρωθούν άμεσα, το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν απαντάει σε κανένα από τα αιτήματα και τις ανάγκες μαθητών και σπουδαστών (2024-01-13 00:00:00.0)
Και απλήρωτες πρακτικές προστίθενται στα προβλήματα (2022-03-16 00:00:00.0)
Απάντηση στην κυβερνητική πολιτική θα δώσουν οι ίδιοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ (2016-10-21 00:00:00.0)
«Νέα αρχή»... παλιοί στόχοι (2016-09-06 00:00:00.0)
Με πρόσχημα τη μαθητεία καθιερώνεται η απλήρωτη δουλειά (2015-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ