Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας οι διαδηλώσεις

Μυτιλήνη
Μυτιλήνη
Ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα συνέχεια στο ρεπορτάζ από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Κινητοποιήσεις εργαζομένων, γυναικών και νεολαίας για να μην ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα στα Τέμπη, να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και οι πολιτικές τους, η στήριξη της κερδοφορίας που φέρνει τραγωδίες και θύματα στον λαό.

Εγιναν συγκεντρώσεις σχεδόν σε κάθε πόλη, δίνοντας ξεχωριστό τόνο και κινητοποιώντας κόσμο ακόμα και σε περιοχές μακρινές από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, με πρωτοβουλίες συνδικάτων, μαθητικών συμβουλίων και άλλων λαϊκών φορέων.

Πρωτοφανείς ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Αιγαίου.

Στη Μυτιλήνη η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, με χιλιάδες εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, αγρότες, γυναίκες, συνταξιούχους και επαγγελματίες να κατακλύζουν την πλατεία Σαπφούς και την Προκυμαία αρκετή ώρα πριν τη συγκέντρωση. Η κακοκαιρία δεν εμπόδισε τον λαό του νησιού να κινητοποιηθεί από κάθε πόλη και χωριό, να διαδηλώσει ακόμα και με καταιγίδα. Ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι μαθητές και οι φοιτητές, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν όταν έφτανε το μπλοκ τους από τα κεντρικά Λύκεια όπου είχαν προσυγκέντρωση. Δεκάδες ήταν τα σωματεία, οι φορείς και οι σύλλογοι που με τα πανό τους στόλισαν την πλατεία. Ξεχώρισε σε όγκο και παλμό το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα Πολιχνίτου για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας στην περιοχή.

Λήμνος
Λήμνος
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ οι συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, των σωματείων και φορέων στο Καρλόβασι Σάμου και στον Εύδηλο Ικαρίας.«Χθες ήταν το "Σάμινα", σήμερα τα Τέμπη, τώρα οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη» ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν, αφού ο λαός των συγκεκριμένων νησιών θρήνησε θύματα στο τραγικό ναυάγιο του «Σάμινα».

Στη Λήμνο έγινε επίσης μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η παρουσία των μαθητών από το Γυμνάσιο Μύρινας, το Ενιαίο Λύκειο Μύρινας και το ΕΠΑΛ Μύρινας, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το δικό τους πανό.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Τήνου, η μαζικότερη μετά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Αντίστοιχη ήταν και η λαϊκή κινητοποίηση σε Σύρο, Ανδρο και Μύκονο, με τις φωνές των απεργών να ενώνονται με αυτές των μαθητών από τα σχολεία του νησιού.

«Πόσο όμορφος να γίνει ο παράδεισος;»

Στα Καλάβρυτα Αχαΐας οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και εν συνεχεία με πορεία πορεύτηκαν στον τερματικό σταθμό του οδοντωτού. Στην κεφαλή βρέθηκε πανό που ρωτούσε σκωπτικά «πόσο όμορφος να γίνει ο παράδεισος;», ενώ με πλακάτ εξέφραζαν την οργή τους ότι «το πάρε με όταν φτάσεις δεν έφτασε ποτέ...». Στη συγκέντρωσή τους και στα μηνύματα που άφησαν στις ράγες καλούσαν να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα, να μη βρίσκονται τα κέρδη των εταιρειών πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Με συμμετοχή εργαζομένων και μαθητών πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο και στην Κυπαρισσία, μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας (μέλους της ΟΓΕ) και του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ