Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο»

Συναυλία των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα | Κι άλλες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των μαθητών

«Είμαστε από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Ως μαθητές καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα και δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος η συναυλία των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, αφιερωμένη στα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη.

«Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, παλεύουμε για ζωή και μόρφωση με δικαιώματα» ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα Καλλιτεχνικά Σχολεία με το πανό στην πλάτη της σκηνής, και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Κυριακής με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια (βλ. σελ. 19), δήλωνε στο πανό της: «Ολων των νεκρών γίναμε η φωνή, στους δρόμους του αγώνα κερδίζεται η ζωή». Ξεχώρισε ακόμα το πανό του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που απλώθηκε στα σκαλιά της πλατείας και ανάμεσα σε ζωγραφισμένες ράγες έγραφε «Εγκληματίες», καθώς και το πανό του 3ου ΓΕΛ Νίκαιας: «Το σύστημά τους είναι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο». Η πλατεία γέμισε ακόμα με τρικάκια της Συντονιστικής της Αθήνας, που έγραφαν «Δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική, τα κέρδη τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή», αλλά και με τα «εισιτήρια χωρίς επιστροφή», που μαθητές και φοιτητές κρατούσαν και στο μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης.


Να σημειωθεί ότι η συναυλία ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό ενάντια στο ΠΔ 85 και για την αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών, ωστόσο μετά τα γεγονότα πήρε χαρακτήρα καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη, έγινε μια οργισμένη νεανική φωνή ενάντια σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος.

Το ένα μετά το άλλο τα μαθητικά συγκροτήματα μοιράζονταν τη σκηνή, παρουσιάστηκε επίσης ένα χορευτικό δρώμενο, ενώ μαθητές από το Καλλιτεχνικό του Περιστερίου κρέμασαν στα δέντρα της πλατείας εικαστικά έργα αφιερωμένα στα θύματα. Από το βήμα της συναυλίας καταδικάστηκε επίσης η απαράδεκτη προσαγωγή των δύο μαθητών στην Πάτρα. Οι μαθητές δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται και ότι «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». Τη συμπαράσταση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου προς τους μαθητές εξέφρασε ο γραμματέας του, Κώστας Σταυρόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι τοπικές κινητοποιήσεις σε περιοχές της Αττικής και σε άλλες πόλεις. Μαθητές, γονείς και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης συγκέντρωση στην πλατεία του Γέρακα και πορεία μέχρι τον Προαστιακό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων στον βωμό των κερδών. Αντίστοιχα, το πρωί της Παρασκευής, μαθητική κινητοποίηση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αμαρουσίου, με τη συμμετοχή μαθητών από 8 σχολεία του Αμαρουσίου, της Πεύκης και της Λυκόβρυσης. Την ίδια μέρα μαθητική συγκέντρωση έγινε και στα Χανιά, όπου εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν ότι «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».

Μεγάλη μαθητική συναυλία το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Στη μεγάλη μαθητική συναυλία καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη, το Σάββατο 11 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου School Art Festival, με σύνθημα «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Σε συμμετοχή καλεί και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο...» (2024-05-03 00:00:00.0)
Αγωνιστικό πρόγραμμα απέναντι στην Παιδεία - εμπόρευμα (2024-01-31 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πολύμορφες δράσεις (2023-04-12 00:00:00.0)
Συναυλίες για το έγκλημα στα Τέμπη (2023-04-01 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός! Κανένας συμβιβασμός με την εγκληματική πολιτική του κέρδους (2023-03-10 00:00:00.0)
Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά! (2021-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ