Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΑΡΑΖ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Μέτρα προστασίας και αυστηρούς ελέγχους απαιτούν τα σωματεία

Τρεις οι νεκροί μόνο από τον κλάδο των Κατασκευών σε μια βδομάδα!

Το μπαράζ δυστυχημάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε χώρους δουλειάς του κλάδου των Κατασκευών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Την τελευταία βδομάδα θρηνήσαμε 3 νεκρούς συναδέλφους μας», είναι ο τραγικός απολογισμός που κάνει η Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 7 Μάρτη, εργάτης σε λατομείο στον δήμο Νέστου σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, όταν έπεσε με το μηχάνημα το οποίο χειριζόταν σε γκρεμό 150 μέτρων. Την Τετάρτη 8 Μάρτη εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή εργοστασίου της «Demo» στην Τρίπολη, όταν καταπλακώθηκε από βαριά οικοδομικά υλικά ξύλινης πλατφόρμας - εξέδρας που υποχώρησε και έπεσε πάνω του, ενώ αυτός εκτελούσε εργασίες τοποθέτησης μονώσεων. Και, την Κυριακή ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στη Χαλκίδα.

Στα παραπάνω προστέθηκε χτες ένα ακόμα περιστατικό, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζόμενου. Συγκεκριμένα, υδραυλικός «κινδύνεψε να τραυματιστεί σοβαρά σε εργασίες που γίνονταν σε μεγάλο ύψος», σε πολυκατοικία της Αθήνας, όταν μπλόκαρε το αναβατόριο πάνω στο οποίο βρισκόταν και «από καθαρή τύχη απέφυγε τα χειρότερα».

Τα σχεδόν καθημερινά δυστυχήματα και «ατυχήματα» «επιβεβαιώνουν με τον πιο θλιβερό τρόπο όλες τις προειδοποιήσεις μας για την κατάσταση και τις συνθήκες που αναγκάζονται οι οικοδόμοι να εργάζονται», διαπιστώνει η Ομοσπονδία. Κι ενώ οι συνθήκες δουλειάς επιδεινώνονται ραγδαία, τόσο μέσα από τους «νόμιμους» δρόμους που προβλέπει η αντεργατική νομοθεσία, όσο και μέσα από την εργοδοτική αυθαιρεσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται εντελώς ...διακοσμητικοί, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης αλλά και του πλαισίου λειτουργίας τους. «Το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, απαξίωσαν τους μηχανισμούς ελέγχου και έχουν μετατρέψει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε ανεξάρτητη διακοσμητική γλάστρα, που παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της.

«Δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή μας! Απαιτούμε, εδώ και τώρα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αυστηρούς ελέγχους, για να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας, για να μην καταλήξουμε να γίνουμε στατιστικά στοιχεία νεκρών και σακατεμένων στις εκθέσεις, που εκδίδει με καθυστέρηση πολλών χρόνων το ΣΕΠΕ», τονίζει η Ομοσπονδία. «Η υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας περνάει πάνω από όλα από τον δικό μας οργανωμένο αγώνα. Η απεργία στις 16 Μάρτη είναι ο μεγάλος σταθμός για να γίνει η οργή μας οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης για την ασφάλεια της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, που έχουν γίνει αρένες θανάτου», καταλήγει.

Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι

Τον θάνατο του εργαζόμενου, ηλικίας μόλις 22 ετών, στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή εργοστασίου της «Demo» στην Τρίπολη, καταγγέλλουν επίσης σε κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) και η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του επιχειρησιακού Σωματείου στην «Demo». «Ως πότε θα τους αφήνουμε να μας θεωρούν αναλώσιμα υλικά, που αν κάποιο χαλάσει απλά το αντικαθιστούν;», είναι το ερώτημα που θέτουν η Ομοσπονδία και το επιχειρησιακό Σωματείο. «Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας, με την οργάνωση και τους αγώνες μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, με την πάλη μας για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Η ζωή μας δεν είναι κόστος!», τονίζουν.

«Δεν είναι εργατικό ατύχημα, είναι εργοδοτικό έγκλημα!», τονίζει παράλληλα και η ΟΒ Αρκαδίας της ΚΝΕ, με αφορμή τον θάνατο του νέου εργαζόμενου. «Η νεολαία της περιοχής δεν θα μείνει σιωπηλή! Θα δυναμώσει τον αγώνα κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας, που μπροστά στα κέρδη στερεί τη ζωή εργατών!», αναφέρει μεταφέροντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργάτη. Και απαιτεί: «Να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες. Να στηριχτεί άμεσα η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Βαρύς τραυματισμός οδηγού στον ΧΥΤΑ Φυλής

Σε έναν ακόμα κλάδο, που πληρώνει βαρύ «φόρο αίματος» σε «ατυχήματα», τον βαρύ τραυματισμό ενός αυτοαπασχολούμενου οδηγού μπουλντόζας στον ΧΥΤΑ Φυλής καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Ο εργαζόμενος, που δουλεύει ως αυτοαπασχολούμενος διατηρώντας σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ, τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής «στην προσπάθειά του να βγάλει σακούλες που είχαν μαζευτεί στη μηχανή» και ως αποτέλεσμα «έχασε το χέρι του».

«Αλλο ένα εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια», καταγγέλλει το Συνδικάτο. «Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δεν ήταν εργαζόμενος, αλλά αυτοαπασχολούμενος, δεν αναιρεί τα ελλιπή μέτρα προστασίας που υπάρχουν στη χωματερή. Δεν αναιρεί ότι ο ΕΔΣΝΑ, όπως και η κυβέρνηση, τα θέματα της ασφάλειας στην εργασία τα θεωρεί κόστος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα περιορίσει. Αλλωστε, δεν είναι και το μοναδικό ατύχημα που έχει γίνει στη χωματερή», σχολιάζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ