Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Ρωσία και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Νέα «μέτωπα» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας αναδύονται τις τελευταίες βδομάδες στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Μόσχα να θεωρεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία ως απόπειρα πραξικοπήματος με στήριξη των ΗΠΑ και να απειλεί με ...ουκρανικό «σενάριο».

Η γεωργιανή κυβέρνηση, μετά από διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, βίαια επεισόδια και πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων» για τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται κατά τουλάχιστον 20% από το εξωτερικό. Ο νόμος αυτός θεωρείται πως θα έβαζε επιπλέον εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας στην ΕΕ και στη συνολικότερη συνεργασία με τη Δύση.

Σύμφωνα με μήνυμα της αντιπροσωπείας του ρωσικού ΥΠΕΞ στην Κριμαία, «οι διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο για τους "ξένους πράκτορες", που ξέσπασαν στην Τιφλίδα, οδηγούν σε αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης. Συνιστούμε στον γεωργιανό λαό να θυμηθεί μια παρόμοια κατάσταση στην Ουκρανία το 2014 (σ.σ. αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Μαϊντάν και πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς) και σε τι οδήγησε τελικά!».

Εξάλλου, και ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ξεκαθάρισε πως για τη Μόσχα, οι διαδηλώσεις αποτελούν «πρόσχημα για να επιχειρηθεί απόπειρα αλλαγής καθεστώτος διά της βίας», αντίστοιχα όπως στην Ουκρανία το 2014.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, μίλησε για «πολύ ορατό χέρι που επιδιώκει να προκαλέσει αντιρωσικό συναίσθημα», εννοώντας την Ουάσιγκτον. Εκεί βρισκόταν την Παρασκευή η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουραμπισβίλι, όπου συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, και χαιρέτισαν την απόσυρση του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων».

Η κυβέρνηση της Γεωργίας μέχρι στιγμής προσπαθεί να κρατήσει μια «ισορροπημένη» στάση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «φιλορωσική» στάση.

«Εχουμε ήδη ρωσικά στρατεύματα στη χώρα μας (σ.σ. Νότια Οσετία, Αμπχαζία)», δήλωσε η Γεωργιανή Πρόεδρος, αλλά η χώρα «θα συνεχίσει τον δρόμο προς την Ευρώπη».

Τη στήριξη της Γερμανίας στην «ευρωπαϊκή πορεία» της Γεωργίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της χώρας, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, στην Γεωργιανή ομόλογό του.

Μολδαβία: Ανακοίνωση συλλήψεων μελών φιλορωσικού «δικτύου»

Σε μια «αντιστροφή ρόλων», η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για τις φιλορωσικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία.

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε τη σύλληψη μελών δικτύου που θεωρείται ότι έχει οργανωθεί και κατευθύνεται από την Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη αντικυβερνητικής διαδήλωσης εναντίον της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μάγια Σάντου.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, η Μόσχα επιδιώκει την εγκατάσταση φιλορωσικής κυβέρνησης στο Κισινάου. Την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την τροφοδότηση της ηγεσίας της Μολδαβίας με πληροφορίες προκειμένου να ενισχύσει τις έρευνες και να αντιταχθεί στα ρωσικά σχέδια.

Επειτα από έρευνες, το Σάββατο το βράδυ, 25 άνδρες ανακρίθηκαν και οι 7 τέθηκαν υπό κράτηση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Πράκτορας της αστυνομίας διείσδυσε στην οργάνωση, αρχηγός της οποίας είναι ένας Ρωσομολδαβός. Αποτέλεσμα, «δέκα ώρες βίντεο και ηχητικών καταγραφών». «Ανθρωποι κατέφθασαν από τη Ρωσία με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ρόλο», ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση του δικτύου αυτού «αφού έλαβαν πληροφορίες για την οργάνωση, από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενεργειών αποσταθεροποίησης στο έδαφός μας μέσω διαδηλώσεων».

Ενόψει της οργάνωσης νέας διαδήλωσης την Κυριακή στο Κισινάου, οι έλεγχοι ενισχύθηκαν στα σύνορα και απαγορεύθηκε την περασμένη βδομάδα η είσοδος σε 182 αλλοδαπούς.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν παρ' όλα αυτά μπροστά στο Κοινοβούλιο και προσπάθησαν να κινηθούν προς την έδρα της κυβέρνησης, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε 54 προσαγωγές.

Μεταξύ των διοργανωτών της συγκέντρωσης είναι το κόμμα του φιλορώσου ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει διαφύγει από τη χώρα. Σε ομιλία της η Μ. Τάουμπερ, βουλευτής του κόμματος Σορ, δήλωσε ότι η Σάντου θέλει «να παρασύρει τη Μολδαβία στον πόλεμο».

Στο μεταξύ, οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας, του αποσχισθέντος θύλακα της Μολδαβίας, κάλεσαν τον ΟΗΕ να ερευνήσει υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ισχυριζόμενες ότι η ευθύνη ανήκει στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) κατήγγειλαν προβοκάτσια οργανωμένη από τη Μόσχα.

Το νέο αυτό επεισόδιο ενισχύει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου και επανέρχεται το «σενάριο» ότι ένα νέο μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει με εφαλτήριο τη φιλορωσική Υπερδνειστερία με κατεύθυνση την πόλη της Οδησσού στη νότια Ουκρανία.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τσεχία

Στην Τσεχία χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Πράγα με κεντρικό σύνθημα κατά της φτώχειας και καλούσαν την κυβέρνηση υπό τον Π. Φιάλα να παραιτηθεί, καταγγέλλοντας παράλληλα την παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, κάποιοι από τους διαδηλωτές πήγαν στο Εθνικό Μουσείο κι απαίτησαν η σημαία της Ουκρανίας στο κτίριο να αντικατασταθεί με αυτήν της Τσεχίας.

Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών είναι να ληφθούν μέτρα για να μειωθούν οι τιμές της Ενέργειας, να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και η Πράγα να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση, με διαδηλωτές με σημαίες της Ουκρανίας και του NATO.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ