Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΝΕΔΕΠ
Διαμαρτυρία σήμερα στα δικαστήρια ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Σε διαμαρτυρία σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., στα Δικαστήρια Πειραιά καλεί το Σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), καθώς μέλη του ΔΣ του και άλλοι πρωτοπόροι εργαζόμενοι δικάζονται για τους αγώνες με τους οποίους διεκδικούν τα δικαιώματα των λιμενεργατών. Συγκεκριμένα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν την 1η Ιούνη 2018. Οπως υπενθυμίζει το σωματείο, πρόκειται για μια από τις τρεις μέρες απεργίας που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι, με την οποία «καταφέραμε να αναγκάσουμε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας για ένταξη στα ΒΑΕ». Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους είχαν πάρει μέρος στην πανεργατική απεργία που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Μάη 2018, ενώ με ομόφωνες αποφάσεις των μαζικών Γενικών τους Συνελεύσεων είχαν συνεχίσει τις κινητοποιήσεις τους τις δύο επόμενες μέρες (31 Μάη και 1 Ιούνη), κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιτεθεί στο απεργιακό τους δικαίωμα και έχοντας στο πλευρό τους πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο αγώνας που είχαν δώσει ανάγκασε τότε την εργοδοσία και την κυβέρνηση να συμφωνήσουν στην ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

«Είναι ντροπή και πρόκληση ότι η δικαιοσύνη βρίσκει τον χρόνο να μας καθίσει στο σκαμνί για τον αγώνα μας για τα αυτονόητα, αλλά δεν έχει βγάλει ακόμα την απόφαση για την οριστική εφαρμογή του νόμου για να πάρουμε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα», σχολιάζει η ΕΝΕΔΕΠ. «Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος είναι πολύ ικανό για να δικάζει αγωνιστές εργάτες, όταν πάνε κόντρα στα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών, όπως της COSCO και της Dport, αλλά είναι απόλυτα ανίκανο για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Τραγική απόδειξη τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι πλειστηριασμοί των λαϊκών κατοικιών», τονίζει στην ανακοίνωσή του το σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ