Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ανεβάζει ταχύτητες το παζάρι

Eurokinissi

Ανεβάζει ταχύτητες το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, όπως εξελίσσεται υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, έχοντας στον πυρήνα του τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Χαρακτηριστικά, καθώς οι μπίζνες των δύο αστικών τάξεων «σέρνουν τον χορό», διαμορφώνοντας «πλαίσιο» επικίνδυνων για τους λαούς «διευθετήσεων», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, βρίσκεται στην Αγκυρα, όπου σήμερα έχει «συνάντηση εργασίας» με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η συνάντηση γίνεται «στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα». Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο υφυπουργών στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας», η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Mεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλη του 2021. Στη σημερινή συνάντηση «θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις 25 θεματικές της θετικής ατζέντας και θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα».

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω ατζέντα περιλαμβάνει τομείς όπως: Οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, Μεταφορές και Τηλεπικοινωνίες, Τεχνολογία, Ενέργεια, Τουρισμός, Ναυτιλία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Περιβάλλον. Δηλαδή μια σειρά σχέδια για μπίζνες που αν προχωρήσουν κρίνεται ότι θα βοηθήσουν να «ξεκλειδώσει» και το μεγαλύτερο παζάρι, για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις.

Αλλωστε, σύμφωνα με σημείωμα του ελληνικού ΥΠΕΞ (επικαλείται στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου) το 2022 ο όγκος του διμερούς εξωτερικού εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας πλησίασε για πρώτη φορά τα 5,5 δισ. δολάρια. Οι ελληνικές εξαγωγές στη Τουρκία ανήλθαν για πρώτη φορά σε 2,2 δισ. δολάρια, αύξηση 8% σε σχέση με το 2021, ενώ ταυτόχρονα οι τουρκικές εξαγωγές στη χώρα μας ανήλθαν επίσης για πρώτη φορά σε 3,3 δισ., αύξηση 32% σε σχέση με το 2021. Σημειωτέον, σύμφωνα με αρμόδια διπλωματικά στελέχη το διμερές εμπόριο χαρακτηρίζεται διαχρονικά από την κυρίαρχη συμμετοχή (50% έως 70%) των προϊόντων διύλισης πετρελαίου - καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών, και από την αυξανόμενη διεύρυνση του μείγματος των τουρκικών εξαγωγών.

Ολα αυτά ενώ επί του πεδίου το ίδιο διάστημα η τουρκική προκλητικότητα χτυπούσε «κόκκινο», με 11.256 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, 333 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά και 234 υπερπτήσεις από 2.758 αεροσκάφη της τουρκικής ΠΑ (στοιχεία ΓΕΕΘΑ), δείχνοντας ότι συνεργασία και ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος σε βάρος των λαών.

Θυμίζουμε ότι μόλις προχθές Δένδιας και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025 - 2026, ενώ σε «ανταπόδοση» η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), με θητεία από 1/1/2024 και για 4 έτη.

Ο Δένδιας έλεγε χθες σχετικά, σε αντιπροσωπεία μεταπτυχιακών φοιτητών από τις ΗΠΑ που επισκέφτηκαν το ΥΠΕΞ, ότι «με την Τουρκία είχαμε πολλές δυσκολίες στο παρελθόν. Αλλά μετά τους σεισμούς στην Τουρκία ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα», επιβεβαιώνοντας βασικά ότι «τρέχουν» εξελίξεις πάνω στον πόνο των λαών. Παραπέρα, «ζυγίζοντας» την αξία της ελληνικής στήριξης στην τουρκική υποψηφιότητα, υπογράμμισε ότι η ντόπια αστική τάξη έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, άρα «καταλαβαίνετε τον συμβολισμό αυτής της χειρονομίας», όπως είπε στους Αμερικανούς.

Σημειωτέον, η τουρκική αστική τάξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα εκλογής στελέχους της στην κορυφαία θέση του ΙΜΟ. Π.χ. σύμφωνα και με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, το τουρκικό Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών στις Μεταφορές στόχο βάζει, μεταξύ άλλων, η Τουρκία να καταστεί περιφερειακό κέντρο για υπηρεσίες μεταφορών και logistics, αλλά και να ενισχυθούν οι τουρκικές εξαγωγές, εξ ου και γίνονται σημαντικά έργα επέκτασης λιμενικών εγκαταστάσεων σε Κοτσαέλι, Αλεξανδρέττα, Τσεϊχάν και Μερσίνα. Η έμφαση δίνεται στην επέκταση εγκαταστάσεων για διακίνηση χύδην φορτίων, με πρόβλεψη ωστόσο και για τα γενικά φορτία, συν τη διαμετακόμιση κοντέινερ.

Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο ότι - όπως καταγράφει και η ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ - «ο ΙΜΟ αποτελεί εξειδικευμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, με κύρια αποστολή την ασφάλεια και προστασία της διεθνούς ναυτιλίας (...) Επίσης, ασχολείται με τη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας (...) Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ΙΜΟ στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής νομοθεσίας με συνεχή παρουσία στις εργασίες των επιτροπών - υποεπιτροπών του Οργανισμού, υποβάλλοντας προτάσεις που ρυθμίζουν τη ναυτιλιακή δραστηριοποίηση με ρεαλιστικό τρόπο».

Ωστόσο η Τουρκία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει για τη θέση του γγ του ΙΜΟ, είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), τη διεθνή συμφωνία για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες, στην οποία διαρκώς παραπέμπει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη θεωρία της τουρκικής αστικής τάξης περί «Γαλάζιας Πατρίδας», συν το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο και το επικυρωμένο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 «casus belli» (αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως έχει δικαίωμα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, με την τουρκική πλευρά να αντιτείνει ότι με ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. εμποδίζεται η διεθνής ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο), στήνουν ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο.

Συζητήσεις για οριοθέτηση και με την Αλβανία

Το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα χθες στην Αθήνα, όπου βρέθηκε ο δεύτερος για τα εγκαίνια ατομικής του έκθεσης ζωγραφικής στο Ζάππειο.

Επισήμως η Κ. Σακελλαροπούλου «επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας για την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Η συζήτηση φέρεται να έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν «ιδιαίτερα συναινετικός» στο θέμα. Αλλωστε, επισήμως τόνισε ότι η συμφωνία (ανακοινώθηκε στις 20/10/2020) παραπομπής του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «αποδεικνύει τη βούληση Αλβανίας και Ελλάδας για την επίλυση των διμερών ζητημάτων».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση χθες με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, ενώ προχθές το βράδυ δείπνησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ