Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα βρίσκει «σκούρα» η ΝΑΤΟική προπαγάνδα

Παρά το πρωτοφανές κρεσέντο με ...influencers και εκστρατείες στα ΜΜΕ, το 44% των Ελλήνων βλέπουν αρνητικά το ΝΑΤΟ και το 22% θέλουν έξοδο από αυτό

Ιδιαίτερο κομμάτι της φετινής έκθεσης ήταν οι «σχέσεις» του ΝΑΤΟ με τα ΜΜΕ. Οπως γράφουν, το 2022 διοχετεύτηκαν «περισσότερες από 22.000 αναφορές για το ΝΑΤΟ σε βασικά διεθνή μέσα ενημέρωσης (αύξηση κατά 150% από το 2021) με δυναμικό, σωρευτικό εύρος 42 δισεκατομμυρίων ανθρώπων», ενώ διοργανώθηκαν «30 περιοδείες Τύπου (3 φορές περισσότερες από ό,τι το 2021)» χρηματοδοτημένες από το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή «58 ΜΜΕ από 12 χώρες - συμμάχους και 7 χώρες - εταίρους».

Τους πήγαν π.χ. στο αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» εν πλω στην Αδριατική, στα νέα Battlegroups σε Ρουμανία και Σλοβακία, σε περιπολίες της KFOR κ.α.

Εξάλλου, καθώς «η προσέγγιση των νέων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Συμμαχίας», τον Απρίλη το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την εκστρατεία «Protect the Future», «με επικεφαλής 12 νέους διαδικτυακούς δημιουργούς» (από Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ). Τον Μάη τούς πήγαν για ...κουβεντούλα στον γγ του ΝΑΤΟ, μετά στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνη, στο αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» τον Οκτώβρη και σε εκπαιδευτική αποστολή AWACS τον Νοέμβρη. Αποτέλεσμα: «Οι 12 influencers παρήγαγαν 679 στοιχεία περιεχομένου, προξένησαν σχεδόν 300.000 αλληλεπιδράσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέγγισαν περισσότερους από 9 εκατομμύρια νέους».

Στο ίδιο φόντο, «το 2022 νέοι καλλιτέχνες από όλη τη Συμμαχία συμμετείχαν σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό για να βοηθήσουν στη δημιουργία του πρώτου graphic novel του ΝΑΤΟ». «6 νέοι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν για να συνεργαστούν με επαγγελματίες για την παραγωγή του βιβλίου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου 2022». Επίσης, τον Οκτώβρη του 2022 περισσότεροι από 500 φοιτητές από 38 χώρες πήραν μέρος σε μια «Παγκόσμια Πρόκληση Καινοτομίας». «Με τη βοήθεια μεντόρων από το ΝΑΤΟ, δεξαμενών σκέψης και του ιδιωτικού τομέα, 67 ομάδες από 47 πανεπιστήμια παρουσίασαν δημιουργικές ιδέες για τον τρόπο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης».

Εξάλλου, «το 2022 το ΝΑΤΟ συνέχισε την προσέγγισή του σε επιλεγμένα ρωσόφωνα ακροατήρια», επενδύοντας, όπως αναφέρεται, «στην προσέγγιση δικτύων της ρωσικής Κοινωνίας των Πολιτών, ακτιβιστών, βασικών διαμορφωτών κοινής γνώμης, ανεξάρτητων αναλυτών και δημοσιογράφων που εδρεύουν στο εξωτερικό» και «μεγεθύνοντας την πρωτοβουλία "Το ΝΑΤΟ στα Ρωσικά", οικογένεια λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιλαμβάνει ένα κανάλι Telegram και Twitter Spaces. Το ΝΑΤΟ ενέτεινε την προσέγγισή του σε κανάλια YouTube με επιρροή, μια σημαντική πηγή πληροφοριών για το ρωσόφωνο κοινό»...

Μεγάλα ζόρια στα ΝΑΤΟικά payroll...

Κι όμως, παρά τους τόνους προπαγάνδας υπέρ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας με κάθε είδους παπαγαλάκια, αυτή δεν περνάει εύκολα, καθώς μεγάλα τμήματα των λαών και ειδικά του ελληνικού - οπωσδήποτε από διαφορετικές αφετηρίες - βλέπουν το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του όπως πραγματικά είναι, ως μαγνήτη κινδύνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του το ΝΑΤΟ δημοσίευσε και τα αποτελέσματα μιας σφυγμομέτρησης που το ίδιο διεξήγαγε στα κράτη - μέλη του, καθώς επίσης στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Στο ερώτημα «αν μπορούσατε να ψηφίσετε υπέρ ή κατά της παραμονής / ένταξης της χώρας σας στο ΝΑΤΟ, πώς θα ψηφίζατε;», το 70% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων στα 32 κράτη απαντά ότι θα ψήφιζε υπέρ. Στην Ελλάδα απαντά υπέρ το 64%, ενώ το 22% θέλει έξοδο. Σημειωτέον, στην προηγούμενη μέτρηση, στην ετήσια έκθεση του 2021, το ποσοστό όσων Ελλήνων ήθελαν έξοδο ήταν 17%, είχαμε δηλαδή αύξηση 5% μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Με την άποψη ότι «η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ καθιστά λιγότερο πιθανό ένα ξένο κράτος να επιτεθεί στη χώρα μας» συμφωνεί το 61% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων στα 32 κράτη. Στην Ελλάδα συμφωνεί μ' αυτήν το 58%, ενώ διαφωνεί το 22%, δείχνοντας την «αξία» και την «εμπιστοσύνη» που εμπνέει σε ευρύτερα στρώματα του λαού η λυκοσυμμαχία. Μάλιστα και αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς στην έκθεση του 2021 το 20% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα διαφώνησαν ανοιχτά με την άποψη ότι η ιδιότητα της χώρας ως κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ μειώνει την πιθανότητα να δεχτεί επίθεση από το εξωτερικό,

Παραπέρα, το 74% των ερωτηθέντων στα 32 κράτη θεωρούν το ΝΑΤΟ «σημαντικό για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας τους». Στην Ελλάδα το θεωρούν «πολύ σημαντικό» το 27% και «κάπως σημαντικό» το 36%.

Αλλωστε, παρά τους τόνους προπαγάνδας περί «ισχυρών συμμαχιών» της ντόπιας αστικής τάξης, μόλις το 49% των πολιτών στην Ελλάδα αισθάνονται «ασφαλείς» (ο μέσος όρος των ερωτηθέντων στα 32 κράτη είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλός, 53%, δείγμα κι αυτό της ανασφάλειας που νιώθουν οι λαοί σε καιρούς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων), ενώ το 39% δηλώνουν ευθέως «ανασφαλείς».

Αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις των Ελλήνων και σε άλλα δύο ερωτήματα. Το πρώτο: «Σκεφτόμενοι όλα όσα έχετε διαβάσει, ακούσει και βιώσει, πόσο θετικά ή αρνητικά βλέπετε το ΝΑΤΟ». Η Ελλάδα είναι τελευταία ανάμεσα στα κράτη - μέλη (μέσος όρος 58%), καθώς μόλις το 34% βλέπει θετικά το ΝΑΤΟ, ενώ αρνητικά διάκειται το 44%.

Το δεύτερο: «Λαμβάνοντας τα πάντα υπόψη, σε ποιο βαθμό εμπιστεύεστε το ΝΑΤΟ;». Η Ελλάδα είναι και πάλι τελευταία, καθώς μόλις το 34% «εμπιστεύεται» το ΝΑΤΟ (μέσος όρος 57%), ενώ δεν εμπιστεύεται τη λυκοσυμμαχία το 45% των Ελλήνων.

Τέλος, ενώ όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, στηρίζουν με χαρακτηριστική «μονοφωνία» την πολιτική της εμπλοκής, στο ερώτημα «πόσο σθεναρά υποστηρίζετε να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία», «υποστηρίζω σθεναρά» απαντά μόλις το 12% (το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα 32 κράτη),«τείνω να υποστηρίξω» απαντά το 29%, «τείνω να εναντιωθώ» το 27% και «αντιτίθεμαι σθεναρά» το 25% (πιο «σθεναρά» αντιτίθενται μόνο στη Βουλγαρία, με 30%, και στη Βόρεια Μακεδονία, με 26%).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χαστούκι» σε κυβέρνηση - συστημικά ΜΜΕ (2024-07-11 00:00:00.0)
Σήμερα και αύριο το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους (2023-09-15 00:00:00.0)
«Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα, με «χρυσό» σε πολεμικές δαπάνες σε όλο το ΝΑΤΟ! (2022-04-01 00:00:00.0)
Το 90% απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ (2019-07-05 00:00:00.0)
«Οχι» στο δικαστήριο της Χάγης (2006-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ