Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσικές απειλές πυρηνικής κλιμάκωσης με αφορμή τα βρετανικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου

Τα βρετανικά άρματα μάχης «Challenger 2» (εδώ σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Εσθονία) που στέλνονται στο Κίεβο θα συνοδεύονται με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Copyright 2023 The Associated

Τα βρετανικά άρματα μάχης «Challenger 2» (εδώ σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Εσθονία) που στέλνονται στο Κίεβο θα συνοδεύονται με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου
Σε μία ακόμα φάση σοβαρής κλιμάκωσης εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Βρετανίας να στείλει στο Κίεβο πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Η Μόσχα απειλεί ανοιχτά με κλιμάκωση του πολέμου, υπονοώντας χρήση πυρηνικών.

Παράλληλα συνεχίζονται τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος, για τα οποία η Ρωσία έχει απειλήσει επίσης με σκληρή απάντηση.

Για «σκόπιμη παραπληροφόρηση» κατηγόρησε το Λονδίνο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, μετά τη δήλωσή του ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με «όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο», αναφερόμενος στα πυρομαχικά αρμάτων μάχης με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, αφού παραδέχτηκε ότι ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιεί βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο εδώ και δεκαετίες και ότι τέτοια βλήματα θα σταλούν στο Κίεβο, επιχείρησε να «αθωώσει» τη χρήση τους και να υποβαθμίσει τις δραματικές και χρόνιες επιπτώσεις τους.

«Μαζί με την αποστολή ίλης αρμάτων μάχης "Challenger 2" θα παράσχουμε πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων διατρητικών βλημάτων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αυτά τα βλήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση σύγχρονων αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Επεσήμανε δε ότι «οι βρετανικές Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο στα διατρητικά βλήματά τους εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα βασικό συστατικό και δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες», υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία το γνωρίζει αυτό, αλλά προσπαθεί σκοπίμως να παραπληροφορήσει».

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας πρόσθεσε προκλητικά ότι ...«ανεξάρτητη έρευνα» είχε αξιολογήσει πως οποιαδήποτε επίπτωση στην προσωπική υγεία και στο περιβάλλον από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν «πιθανό να είναι χαμηλή».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, επιστημονικές μελέτες - όπως αυτές που μελέτησαν τις συνέπειες από τα χιλιάδες βλήματα που έριξαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία - καταδεικνύουν τις θανατηφόρες συνέπειες, τη μεγάλη αύξηση στην εμφάνιση καρκινογενέσεων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τους σοβαρούς κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα...

Την εξέλιξη αυτή αξιοποιεί η Μόσχα, για να εντείνει τις απειλές που εξαπολύει.

«Φαίνεται ότι η Δύση όντως σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», σημείωσε προχθές ο Πούτιν μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. «Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα, δεδομένου του ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο», πρόσθεσε.

«Δεν θα αφήσουμε τέτοιες ενέργειες αναπάντητες», ξεκαθάρισε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες και σε διεθνές επίπεδο.

Σε δική του δήλωση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας οξύνει την κατάσταση σε νέα και επικίνδυνα επίπεδα. Ο Λαβρόφ επεσήμανε ακόμα πως η χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο θα μειώσει δραματικά τις δυνατότητες της Ουκρανίας να παράγει τρόφιμα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Με την αποστολή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, η Δύση θα θέσει σε κίνδυνο τη συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη, προειδοποίησε και ο επικεφαλής των ρωσικών αρχών του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι «η Δύση δεν είναι έτοιμη μόνο να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε πυρηνική, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο τη δική της συλλογική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ευρωπαϊκών χωρών».

«Μόλις αυτά τα πυρομαχικά χτυπήσουν τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, θα υπάρξει μια τρομακτική απάντηση. Θα χρησιμεύσει ως μάθημα σε ολόκληρο τον πλανήτη», εκτίμησε από την πλευρά του ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ τόνισε χθες ότι η πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για μυστικές ή ανοιχτές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για αποκατάσταση της Συνθήκης New START, για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αν δεν αλλάξει η εχθρική στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

«Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε το γεγονός ότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν "κοινά" οπλοστάσια» και για τις διαπραγματεύσεις γύρω από τη New START «θα λάβουμε υπόψη την ικανότητα αυτών των χωρών να χρησιμοποιήσουν από κοινού τις πυρηνικές τους δυνατότητες εναντίον της Ρωσίας», συμπλήρωσε ο Ριάμπκοφ. Υπενθύμισε ότι «αυτές οι χώρες, που συνδέονται με το ΝΑΤΟ, λειτουργούν όλο και περισσότερο ως κοινό αντιρωσικό μέτωπο και δηλώνουν την πρόθεσή τους να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία».

Συνεχίζονται ρωσικοί και ουκρανικοί βομβαρδισμοί

Αλλη μία ουκρανική επίθεση σημειώθηκε χθες στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της νοτιοδυτικής Ρωσίας, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του στο χωριό Borisovka, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν το χωριό Borisovka στην περιοχή Volokonovka. Οι περισσότερες οβίδες έπεσαν σε αγροτική επιχείρηση. Δυστυχώς, ένα άτομο σκοτώθηκε», ανακοίνωσε.

Παράλληλα, χθες το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απώθησε επίθεση με μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014. Η επίθεση σημειώθηκε μόλις τέσσερις μέρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας απώθησε επίθεση μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας εναντίον της Σεβαστούπολης», δήλωσε ο κυβερνήτης που έχει διοριστεί από τη Ρωσία. «Επιχείρησαν να διεισδύσουν στον κόλπο μας και οι ναύτες μας τους έριξαν με ελαφρά όπλα. Η αντιαεροπορική άμυνα έδρασε επίσης», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς χθες το πρωί από επίθεση ρωσικών drones κοντά στο Κίεβο. Η ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Επειγουσών Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι καταστράφηκαν εν μέρει δύο κοιτώνες και μία εκπαιδευτική εγκατάσταση στο Ρίστσιφ, 64 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, ενώ 20 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στις επιθέσεις αυτές συμμετείχαν drones ιρανικής κατασκευής, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Περισσότερα από 20 ιρανικά φονικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συν πύραυλοι, πολυάριθμα επεισόδια βομβαρδισμού, και αυτά σε μία μόλις νύχτα ρωσικής τρομοκρατίας εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος B. Ζελένσκι. Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 16 από τα 21 drones.

Πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν και στη Ζαπορίζια, με αρκετούς τραυματίες, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Η επίθεση της Ρωσίας με πυραύλους σε κτίριο κατοικιών «σίγουρα θα μπορούσε» να έχει στόχο αμάχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη «απτές πληροφορίες ειδικά για αυτό το χτύπημα».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε όσα κράτη είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (οι ΗΠΑ δεν είναι) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να συλλάβουν τον Πούτιν στο έδαφός τους.

Η Σουηδία ενέκρινε το νομοσχέδιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες στρατιωτικής ενίσχυσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Χθες, το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε και επίσημα το «πράσινο φως» για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ψηφίζοντας το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο. Θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας και από τα 30 μέλη της λυκοσυμμαχίας, ενώ συνεχίζονται τα παζάρια με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, και οι ΗΠΑ μεγαλώνουν το «πάτημά» τους στην Ευρώπη, συνάπτοντας «αμυντικές» συμφωνίες και συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα με μια σειρά χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρθηκαν να πουλήσουν στη Σλοβακία 12 νέα ελικόπτερα «Bell AH-1Z Viper» με έκπτωση, αφού η Μπρατισλάβα στέλνει τα αποσυρθέντα μαχητικά της, MiG-29, στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γ. Ναντ.

Η συμφωνία προσφέρθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης των ΗΠΑ και η σλοβακική κυβέρνηση θα πληρώσει 340 εκατ. δολάρια για ένα πακέτο αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Αναφορικά με την οικονομική «στήριξη» της Ουκρανίας, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με το Κίεβο για ένα τετραετές πακέτο δανεισμού, ύψους περίπου 15,6 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ