Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» και η αντισεισμική θωράκιση

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία» πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι Κομματικές Οργανώσεις Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ΤΟ Κατασκευών και η ΤΟ Πανεπιστημίων.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και σεισμολόγος, ο Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς, δημοσιογράφος, απεσταλμένος του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr» στις περιοχές του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις.

Ο Ευ. Δημάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα προβλήματα που εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα σημαντικό μέρος του κτιριακού αποθέματος αντιμετωπίζει τη γήρανση και την υποβάθμιση, ιδιαίτερα στην Α' Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες Δημοτικές Κοινότητες καθώς και σε όμορους δήμους. Ζήτημα που οξύνθηκε από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία εκδηλώθηκε ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών, αφού σταμάτησε σε έναν μεγάλο βαθμό η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις σημαντικές καθυστερήσεις στον προσεισμικό έλεγχο, σε όλες τις βαθμίδες του, και στην ενίσχυση σχολείων, νοσοκομείων, άλλων δημόσιων κτιρίων, χώρων εργασίας.

Οπως τόνισε, η διαπιστωμένη αδυναμία του συνόλου των αστικών κυβερνήσεων να διαμορφώσουν και κυρίως να υλοποιήσουν ένα σχέδιο «ολιστικής αντιμετώπισης» των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την Πολιτική Προστασία οφείλεται όχι σε διαχρονική αδιαφορία ή ανεπάρκεια των κυβερνητικών στελεχών, αλλά στην ίδια την οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος, που καθιστά αδύνατη την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων πολιτικής προστασίας μέσα στον καπιταλισμό.

«Η συνολική αντίληψη του ΚΚΕ για την αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης αντισεισμικής στρατηγικής, που να υλοποιείται στην πράξη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, διαπερνά όλες τις πρωτοβουλίες μας, τις διεκδικήσεις μας, μέσα και έξω από τη Βουλή, το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια», είπε, ενώ αναφέροντας διεξοδικά τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση του λαού, σημείωσε:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να προχωρήσουν έστω και κάποια από αυτά χρειάζεται κινητοποίηση, πίεση, ανυποχώρητος αγώνας. Χρειάζεται να ξεδιπλώσουμε την αντεπίθεσή μας και να πετύχουμε ρήγματα στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

Γι' αυτό χρειάζεται να βγάλουμε από τη μέση το βασικό εμπόδιο, το καπιταλιστικό κέρδος. (...) Η ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη είναι στόχος που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, θα δώσει αέρα και δυναμική στη μάχη για μια καλύτερη ζωή, θα κάνει την πραγματική διαφορά.

Γιατί τελικά το πραγματικό δίλημμα μπροστά σε όλες τις εξελίξεις και στις εκλογικές μάχες είναι αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή αν θα αντεπιτεθούμε μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά παντού, ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο στην ελληνική κοινωνία για τους εργαζόμενους, για τη νεολαία».

Το παράδειγμα των καταστροφικών σεισμών της Τουρκίας

Ο Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς μίλησε για την τεράστια έκταση της καταστροφής που καταγράφηκε στο οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στη σεισμόπληκτη Τουρκία, αλλά και για τις εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους τόσο σε επίπεδο μέτρων προστασίας πριν τους σεισμούς όσο και σε επίπεδο ανταπόκρισης μετά από αυτούς. «Ο τουρκικός λαός θάφτηκε στα συντρίμμια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της πολιτικής του κόστους - οφέλους», σημείωσε μεταξύ άλλων, «σε ένα κράτος - μέλος του γκρουπ των 20 μεγαλύτερων καπιταλιστικών οικονομιών του κόσμου, που διαθέτει τον 2ο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, που διατηρεί στρατεύματα σε Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Κόσοβο, Λιβύη, Κύπρο, Κατάρ, Σομαλία και Συρία σε εκατοντάδες βάσεις».

Ακόμα αναφέρθηκε στο πώς με καθοριστική και έγκαιρη δράση οι κομμουνιστές στην Τουρκία μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της τιτάνιας προσπάθειας στήριξης του σεισμόπληκτου λαού, με εργαλείο τη λαϊκή αλληλεγγύη, κάνοντας και εκεί πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ