Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεργασία σε μετανάστευση και άμυνα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Καναδά την περασμένη Παρασκευή, οι ηγέτες των δύο χωρών αποφάσισαν συνεργασία κατά των μεταναστευτικών ροών «που κατακλύζουν τα κοινά τους σύνορα», αλλά και σε τομείς όπως η «άμυνα» και η «ασφάλεια». Επίσης, φρόντισαν να συγχρονίσουν τα «πυρά» τους κατά της Κίνας, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζουν «τη σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη» που θέτει, «μεταξύ άλλων με διασπαστικές ενέργειες όπως ο οικονομικός καταναγκασμός, οι παραβιάσεις δικαιωμάτων και πολιτικές - πρακτικές που δεν αφορούν την αγορά».

Της κοινής αμερικανοκαναδικής ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να δεχτεί μέσα σε έναν χρόνο 15.000 μετανάστες που προέρχονται από όλη την αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο «Reuters», οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία που μπορεί να κλείσει την πόρτα σε «παράτυπες» μεταναστευτικές ροές, μέσω μίας ανεπίσημης συνοριακής διέλευσης που βρίσκεται μεταξύ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και της επαρχίας του Κεμπέκ (Καναδάς).

  • Στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ηγετών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε σε βίαιες συμπλοκές στην Αϊτή, επαναφέροντας στο τραπέζι την πρόταση για συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης επέμβασης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ