Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Διέκοψε τις σχέσεις με την Ταϊβάν

Την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν ανακοίνωσε η Ονδούρα, με το ΥΠΕΞ της να αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Ονδούρας αναγνωρίζει την ύπαρξη μίας μόνο Κίνας στον κόσμο και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη την Κίνα». Πρόσθεσε δε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κινεζικού εδάφους».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν (με την οποία έως τώρα διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις η Ονδούρα), Τζόζεφ Γου, υποστήριξε ότι «η Κίνα δεν σταμάτησε να προσπαθεί να προσελκύσει την Ονδούρα με οικονομικά κίνητρα» και ότι «η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Ονδούρας εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαναγκασμών και των εκφοβισμών της Κίνας (...)».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι «εμείς ενθαρρύνουμε έντονα όλες τις χώρες να επεκτείνουν τους δεσμούς τους με την Ταϊβάν και να εξακολουθήσουν να στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας, της σωστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της προσήλωσης στο κράτος δικαίου».

Στο μεταξύ, χτες, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, υποδέχθηκε μια μεγάλη τσεχική αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή και της προέδρου της Κάτω Βουλής της χώρας, Μαρκέτα Πεκάροβα - Αντάμοβα. Η Τσάι, συναντώντας την Πεκάροβα - Αντάμοβα, εξέφρασε ικανοποίηση που ήλθε στην Ταϊβάν παρά «τις μεγάλες πιέσεις» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να γίνουμε σταθεροί εταίροι ο ένας με τον άλλο στον δρόμο για τη στήριξη της δημοκρατίας και της ελευθερίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ