Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πόντιοι Πιλάτοι με «πρωτοβουλίες»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εμφανιστεί στη σκηνή των διαμεσολαβητικών διαδικασιών και να αναλάβει κάποιον ρόλο στην όποια προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου στη Μέση Ανατολή.

Βέβαια, υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, αφού ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατορθώσει να διατυπώσει μια κοινή ειρηνευτική παρέμβαση, ούτε η φωνή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ισχυρότερων από την Ελλάδα, έχει, μέχρι στιγμής, ακουστεί. Υπό αυτή την έννοια οι ...κινήσεις του Γ. Παπανδρέου μοιάζουν περισσότερο με απεγνωσμένες προσπάθειες αναζήτησης μερικών λεπτών δημοσιότητας στη διεθνή και κυρίως στην εγχώρια αγορά, παρά με ουσιαστική και επεξεργασμένη παρέμβαση.

Εστω κι αν η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, προς τον Γ. Αραφάτ ζητά την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η επιθετικότητα των Ισραηλινών σε βάρος των Παλαιστίνιων και παρά τα ευχαριστήρια που έλαβε από τον απελπισμένο Παλαιστίνιο ηγέτη, η στάση της Ελλάδας απέναντι στη σφαγή που εξελίσσεται στην Παλαιστίνη ελάχιστα διαφέρει από τη στάση των υπόλοιπων δυτικών Πόντιων Πιλάτων. Αλήθεια, πού είναι όλοι αυτοί, που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κινητοποιούν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για να σταματήσουν τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων, όπως έκαναν στην περίπτωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου;

Μέσα σ' όλα αυτά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να καταβάλει την άσκοπη προσπάθεια, προκειμένου να παραμείνει στη ζωή η... πρωτοβουλία που σκόπευε να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου και η οποία θα εκδηλωνόταν με την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών σε Τελ Αβίβ, Ραμάλα και Κάιρο.

Καθώς οι εξελίξεις το περασμένο Σαββατοκύριακο καθιστούν, μέχρι στιγμής, την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα αδύνατη, ο υπουργός Εξωτερικών θα περιορίσει τις επαφές του στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, καθώς και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου το περασμένο διήμερο είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, από τις οποίες προέκυψε η ανάγκη να ενεργοποιηθεί μια ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ, που θα σπεύσει στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η άρνηση του Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλεια πρόσβασης στην Παλαιστινιακή Αρχή, προς το παρόν καθιστά αδύνατη την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από την πλευρά των Ευρωπαίων. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αν κάποια στιγμή καταστεί δυνατή η εξέλιξη κάποιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, αυτή δεν είναι δυνατό να μην τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, οι οποίες είναι η μόνη χώρα που μπορεί να ασκήσει ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ.

Στο ΥΠΕΞ ο πρεσβευτής του Ισραήλ

Με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση ο Ισραηλινός διπλωμάτης απαντώντας σε ερωτήσεις χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια που κάνουν λόγο για μεταφορά του Αραφάτ σε άλλη χώρα και υπογράμμισε ότι το Τελ Αβίβ θέλει την παραμονή του ηγέτη των Παλαιστινίων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ, η οποία αναβλήθηκε, ο πρεσβευτής του Ισραήλ είπε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είναι ευπρόσδεκτος, αλλά συμπλήρωσε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του Γ. Παπανδρέου, καθώς υπάρχουν, ακόμη, οι Παλαιστίνιοι και οι τρομοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ