Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
«Οργώνουν» έναν προς έναν τους χώρους

Στις 10 το πρωί αύριο, Τετάρτη, το απεργιακό ραντεβού στην πλατεία Κάνιγγος

Ούτε λεπτό χαμένο. Με αυτό το σκεπτικό όλες οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθούν να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις λίγες ώρες που έχουν απομείνει λίγο πριν τη μεγάλη αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

Περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις, δημιουργία επιτροπών αγώνα είναι μερικά από τα μέσα που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που συμμετέχουν στην απεργία χρησιμοποιούν, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα του αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε γωνιά της πόλης. Ακόμα και στο παραπέντε της έναρξης της απεργίας η μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων δε θα σταματήσει. Γιαπιά, εργοστάσια, μεγάλα έργα, μαγαζιά γίνονται καθημερινά τόποι ενημέρωσης και αγώνα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει κυριολεκτικά οργώσει ολόκληρη την Αττική. Κλιμάκια συνδικαλιστών επισκέπτονται μικρά και μεγάλα γιαπιά, μοιράζοντας την προκήρυξη του Συνδικάτου. Για να μειώσουμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 58 κάναμε 38 απεργίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι οικοδόμοι την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων στα χέρια τους, να «δέσουν το νήμα των αγώνων μας με ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που δεν πέφτουν στις μυλόπετρες της συναίνεσης και της υποταγής».

Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ιματισμού και δέρματος απλώνεται καθημερινά το μήνυμα της απεργίας. Με καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου της Αθήνας καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία. Παράλληλα, προετοιμάζουν και την περιφρούρηση της απεργίας, ώστε από τα ξημερώματα της Τετάρτης να σιγήσουν όλα τα μηχανήματα στα εργοστάσια του κλάδου.

Η αγανάκτηση και η αντίδραση των εργαζομένων στο χώρο του Φαρμάκου τόσο για τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ εκφράζεται καθημερινά στις συζητήσεις των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας του κλάδου στα εργοστάσια και στις φαρμακαποθήκες. Οι συνδικαλιστές καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την απεργία έξω από τις πύλες εργοστασίων και φαρμακαποθηκών.

Η μάχη δεν περιορίζεται σε αυτούς τους κλάδους. Πλήθος συνδικαλιστικοί φορείς, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία δραστηριοποιούνται και παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, όπου οι συμβιβασμένες ηγεσίες συνδικάτων προσπαθούν να ποδηγετήσουν την αγωνιστική δράση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Καταδικάζουν τη συναίνεση και βρίσκουν τους τρόπους και τα μέσα για να δηλώσουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών».

  • Σε αγώνα χωρίς ημερομηνία λήξης καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και τα τμήματα του λαού, που πλήττονται από τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου νομού Αττικής. «Αποφασίζουμε και καλούμε τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του «να πάρουν μέρος στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 3 Απρίλη που προκήρυξε η Ομοσπονδία μας».
  • Είναι διπλή η υποχρέωση των συνταξιούχων να αγωνιστούν τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, λέγοντας: «για τους εαυτούς τους και ιδιαίτερα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που τα δικαιώματά τους απειλούνται συνολικά με εξαφάνιση. Η παρουσία όλων στη συγκέντρωση, την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος είναι η ελάχιστη προσφορά στον αγώνα αυτό».
  • Τη διαμαρτυρία τους και την αντίθεσή τους προς την αντεργατική, αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς περιοχής ΑΠΠ, κηρύσσοντας για αύριο 24ωρη απεργία. Η κυβέρνηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, «επαναφέρει τα μέτρα Γιαννίτση σε συσκευασία Ρέππα» που οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Χαρακτηριστικό της εντεινόμενης αγωνιστικής δραστηριότητας που επικρατεί είναι ο μεγάλος αριθμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, που ύστερα από συνεδριάσεις τους έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, παρ' όλο που πολλά από αυτά καλύπτονται από τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών τους.

Στην Αττική απεργούν: Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτα Οικοδόμων στην Ελευσίνα και στα Μέγαρα, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στου Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Πετρούπολης, Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων «Ολυμπιακής Αεροπορίας», Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισίας και Αγ. Αναργύρων, κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργία - Σαπουνοποιία, Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ», Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων Γηροκομείων, Σωματείο Εργαζομένων «FINTEXPORT», Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών Αναπηρικού Κινήματος. Επίσης, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», όλα τα σωματεία της Ζώνης, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Πειραιά, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Σωματείο Συντηρητών Εγκαταστάσεων Βιομηχανίας, Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Περάματος, Νίκαιας, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία προς τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου Αττικής απευθύνει το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός αύριο ενάντια στον αντεργατικό όλεθρο (2023-09-20 00:00:00.0)
Στο «φουλ» οι μηχανές για την επιτυχία της απεργίας (2013-04-20 00:00:00.0)
Η μάχη δόθηκε με επιτυχία (2005-07-27 00:00:00.0)
Στην απεργία μέσα από συσκέψεις, περιοδείες, συνελεύσεις (2005-03-02 00:00:00.0)
Συμμετέχουν στην απεργία (2002-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ