Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Σκύρο

Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Σκύρο, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

«Η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επανέρχεται στην προκλητική προσπάθεια προώθησης της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί της Σκύρου, παρά την καθολική αντίθεση του σκυριανού λαού και των μαζικών φορέων. Πρόκειται για σχέδιο εγκατάστασης "αιολικών πάρκων", 58 ανεμογεννητριών, στο νότιο τμήμα του νησιού, στο όρος Κόχυλας, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου "Natura", περιοχή όπου φωλιάζουν ή διέρχονται άγρια και άλλα πτηνά», σημειώνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν:

«Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθούν στη Σκύρο και σε όλη τη χώρα την εγκατάσταση ΑΠΕ, στο πλαίσιο της "πράσινης μετάβασης", καθώς αποτελεί κερδοφόρα διέξοδο των τεράστιων κεφαλαίων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, των Κατασκευών και άλλων κλάδων.

Μάλιστα το ΥΠΕΝ επικαλείται την πρόσφατη κοινοτική Οδηγία, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με την Οδηγία, όλες οι περιοχές θεωρούνται εν δυνάμει "κατάλληλες" να αξιοποιηθούν για τέτοιες εγκαταστάσεις, ενώ άδειες και εγκρίσεις θα δίνονται πλέον με fast track διαδικασίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, περιοχές "Natura" κατατέμνονται και ουσιαστικά αίρεται η όποια προστασία παρέχουν.

Τις προτεραιότητες και τις "στρατηγικές επιλογές" των κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια τις βιώνει καθημερινά ο λαός, που πληρώνει πανάκριβο ρεύμα την ώρα που τα κέρδη ζαλίζουν, τις βιώνουν οι κάτοικοι σε μέρη όπου καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, προκαλείται ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, πλήττονται η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία κ.ά.».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι «το ΚΚΕ εκφράζει σταθερά την αντίθεσή του με την εγκατάσταση "αιολικών πάρκων" στη Σκύρο και στηρίζει την πάλη των κατοίκων και των μαζικών φορέων του νησιού, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της επέλασης των μεγάλων ομίλων στην περιοχή και αναδεικνύοντας τις αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Εύβοια». Και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα και να ακυρωθεί το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Σκύρο, όπως απαιτεί ο λαός του νησιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ