Σάββατο 8 Απρίλη 2023 - Κυριακή 9 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ»
Στους κτηνοτρόφους και τον λαό φορτώνει την ακρίβεια η κυβέρνηση

ΚΚΕ: Να εξασφαλιστούν στους κτηνοτρόφους τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εισόδημα επιβίωσης!

Eurokinissi

Τα σπασμένα της ακρίβειας και τη θωράκιση των κερδών των ομίλων σούπερ μάρκετ και των μεγαλοεξαγωγέων καλούνται να πληρώσουν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι, που αναγκάζονται να διαθέτουν την παραγωγή τους κάτω του κόστους, ενόψει Πάσχα.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αξιοποιεί τη συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ για το «καλάθι του Πάσχα» και - με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης - προσπαθεί να δείξει ότι ενδιαφέρεται για να αγοράσει ο κόσμος φθηνά το αρνί. Για να το κάνει αυτό, χωρίς να θίξει τα κέρδη των ομίλων, πιέζει τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αρνιά τους σε εξευτελιστικές τιμές, κάτι το οποίο καταγγέλλουν πολλοί Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι, αφού η τιμή ανά κιλό φτάνει σε πολλές περιοχές και τα 8 ευρώ!

Καμιά ανοχή στο μοίρασμα της ακρίβειας ανάμεσα στη λαϊκή κατανάλωση και το εισόδημα των κτηνοτρόφων

«Να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική που προς όφελος του καπιταλιστικού επιχειρηματικού κέρδους "μοιράζει" την ακρίβεια ανάμεσα στη λαϊκή κατανάλωση και το εισόδημα του κτηνοτρόφου», τονίζει σε ανακοίνωση το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις τιμές των αμνοεριφίων στο ράφι και την ένταξή τους στο «καλάθι του Πάσχα».

Σημειώνει αναλυτικά: «Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό σταθερό μέτρο στήριξης ούτε της λαϊκής οικογένειας από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων και τις μακροχρόνιες απώλειες του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος (π.χ. πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.ά.) ούτε μείωσης του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (π.χ. αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ.).

Η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει κάθε Πάσχα έτσι και φέτος, ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων αμνοεριφίων πρόκειται να συγκεντρωθεί στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Τα προηγούμενα χρόνια με τις λεγόμενες "προσφορές", φέτος με τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το "καλάθι", πάντα οι όμιλοι εξασφαλίζουν τόνωση του τζίρου και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους.

Την ίδια ώρα, με τις "ευλογίες" και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων αμφίβολης ποιότητας και σε πολύ χαμηλότερη τιμή, όπως και οι "ελληνοποιήσεις" πιέζουν ακόμα περισσότερο την τιμή στον κτηνοτρόφο. Από τις "συμπληγάδες" του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ συνθλίβονται και οι παραδοσιακοί αυτοαπασχολούμενοι κρεοπώλες.

Η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι πούλησαν κάτω του κόστους παραγωγής - που έχει εκτιναχθεί (π.χ. κόστος για ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα, κτηνιατρικά φάρμακα κ.ά.) - και πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά τους.

Το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους και εισόδημα επιβίωσης. Το ίδιο αφορά και τις ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης που είναι κομμένα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, άλλα μέτρα για προσιτές τιμές και εισόδημα που να επιτρέπει επαρκή και ποιοτική διατροφή όλο τον χρόνο.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους κρεοπώλες, την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις να ορθώσουν κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν "κορόνα στο κεφάλι" τους νόμους της "ελεύθερης αγοράς" και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να κάψουν τα αντιλαϊκά σενάρια και στους εκβιασμούς να απαντήσουν με δυνατό ΚΚΕ».

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση φθηνού κρέατος στη λαϊκή κατανάλωση και εισοδήματος επιβίωσης στους κτηνοτρόφους ζητά από την κυβέρνηση και μέσω Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή - απευθυνόμενο προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων - το ΚΚΕ.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στο εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και στην ακρίβεια για όλο τον λαό, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει:

- Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους και εισόδημα επιβίωσης στους κτηνοτρόφους.

- Προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ