Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παζαριών συνέχεια στην Υεμένη

Νέος γύρος παζαριών μεταξύ της ηγεσίας των Υεμενιτών Χούθι, Σαουδαράβων και Ομανέζων διπλωματών ξεκίνησε από την Κυριακή στο έδαφος της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, με στόχο την εκεχειρία και την επίτευξη μίας συμφωνίας «έντιμης και δίκαιης ειρήνης».

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Χανς Γκρούντμπεργκ, σχολίασε πως αυτός ο γύρος συνομιλιών είναι «ό,τι πιο κοντινό σε πραγματική πρόοδο για διαρκή ειρήνη είχε να δει η Υεμένη από την έναρξη του πολέμου» πριν περίπου οκτώ χρόνια.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν έκαναν δήλωση μετά την άφιξή τους στη Σαναά, ωστόσο ορισμένα αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως πέρα από την εκεχειρία θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο άρσης του ναυτικού αποκλεισμού λιμανιών της Υεμένης από τις σαουδαραβικές δυνάμεις.

Σχεδόν όλη η βόρεια Υεμένη (με εξαίρεση την πετρελαιοφόρα επαρχία Μαρίμπ) βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται πως συνεργάζονται ή υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν.

Το παζάρι για την Υεμένη έρχεται μετά την αποκλιμάκωση στην ένταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν με διαμεσολάβηση της Κίνας και συνάντηση που έγινε στις 10/3. Το Σαββατοκύριακο, κατέφθασε στην Τεχεράνη αντιπροσωπεία Σαουδαράβων διπλωματών με στόχο την επαναλειτουργία της πρεσβείας της χώρας στο Ιράν και του προξενείου στην ιρανική πόλη Μασχάντ και το ίδιο θα γίνει στο Ριάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ