Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Με «ανησυχίες» η επέτειος της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής»

Τη σημασία της 25ης επετείου από την υπογραφή της «ειρηνευτικής» «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» για τη Βόρεια Ιρλανδία (10/4/1998) επιχείρησαν να αναδείξουν με δηλώσεις τους οι ηγεσίες Βρετανίας, Ιρλανδίας και ΗΠΑ - με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ξεκινά σήμερα επίσκεψη σε Μπέλφαστ και Δουβλίνο - στο φόντο των νέων αναταράξεων που επέφερε το Brexit, και ενώ η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

«Διαφημίζοντας» την επίσκεψη Μπάιντεν ως απόδειξη για την «τεράστια διεθνή στήριξη από τους στενότερους συμμάχους μας» στη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ κάλεσε τα βορειοϊρλανδικά κόμματα σε συμβιβασμό για «να συνεχίσουν τη διακυβέρνηση», ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της «οικονομικής ευημερίας».

Απόψε ο Σούνακ αναμένεται να υποδεχθεί τον Μπάιντεν στο Μπέλφαστ. Τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συνοδεύει και ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, προτού ταξιδέψει σε Βιετνάμ και Ιαπωνία στο τέλος της βδομάδας. Ο Μπάιντεν από τη μεριά του θα μείνει σε Βρετανία και Ιρλανδία μέχρι την Παρασκευή.

Ο Τζέρι Ανταμς, πρώην ηγέτης του κόμματος «Σιν Φέιν», δήλωσε ότι παρότι «τα 25 τελευταία χρόνια είχαμε σκαμπανεβάσματα», σήμερα «ένα πράγμα είναι βέβαιο, βρισκόμαστε όλοι σε μια καλύτερη κατάσταση».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «ειρηνευτική» Συμφωνία και οι προβλέψεις διαμοιρασμού της εξουσίας ανάμεσα στις βασικές πολιτικές δυνάμεις μοιάζουν σήμερα πιο εύθραυστες από ποτέ.

Το «Σιν Φέιν» - που τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) - στις τελευταίες τοπικές εκλογές αναδείχθηκε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά.

Το κόμμα DUP - που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο - αρνείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση όσο εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που συμφώνησαν Βρετανία και ΕΕ μετά το Brexit (τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, εφαρμογή ορισμένων ευρωενωσιακών κανονισμών) και έχουν στόχο την αποφυγή της επιστροφής ενός «σκληρού» συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Μια επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, που υποτίθεται ότι θα απαντούσε στις ανησυχίες των «ενωτικών», απορρίφθηκε τις τελευταίες βδομάδες από το DUP.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου (2023-04-12 00:00:00.0)
Αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου με το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ» (2023-03-01 00:00:00.0)
Στις 8 Μάη η νέα κυβέρνηση (2007-03-27 00:00:00.0)
Με συγκρατημένη αισιοδοξία η «πρώτη» της κοινής κυβέρνησης (1999-12-03 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες (1997-07-24 00:00:00.0)
Αποκλείστηκε το Σιν Φέιν από τις διαπραγματεύσεις (1996-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ