Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πολύμορφες δράσεις

Χαριλάου
Χαριλάου
Ολο το προηγούμενο διάστημα τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε γειτονιά προετοίμασαν με μεράκι τα Μαθητικά Φεστιβάλ, τα οποία, όπως ανέφερε μια μαθήτρια από τις Σέρρες στον χαιρετισμό της, «μας δίνουν κουράγιο και ελπίδα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την πραγμάτωση των ονείρων μας».

Με το κεντρικό σύνθημα των Φεστιβάλ «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ» και με το ερωτηματολόγιο που είχε επιμεληθεί η Μαθητική Επιτροπή του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν πλατιά με πολλούς μαθητές για τις αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη που τους συγκλόνισε, για τα «άλλα Τέμπη» της καθημερινότητας που βιώνουν, για το δυνάμωνα του αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία ώστε να νικήσει η ζωή.

Μέσα από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που οργανώθηκαν, πολλοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και να βρουν απαντήσεις στα «γιατί» που τους απασχολούν, όπως μέσα από τη συζήτηση που οργανώθηκε στο Φεστιβάλ της Σταυρούπολης, με εργαζόμενο της «Hellenic Train», για το έγκλημα στα Τέμπη, και μέσα από τη συζήτηση που οργανώθηκε στο Φεστιβάλ της Χαριλάου, με εκπαιδευτικό, για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές.

Μεγάλη συμμετοχή μαθητών είχαν σε όλα τα Φεστιβάλ το διαφορετικό ρουκ ζουκ, αφιερωμένο στην επικαιρότητα, και το escape room με θέμα «Στον κόσμο των θαυμάτων θα ζούμε από θαύμα;».

Σταυρούπολη
Σταυρούπολη
Στις Σέρρες, το ενδιαφέρον κέντρισε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις κινητοποιήσεις των μαθητών στον νομό για την καταδίκη του εγκλήματος στα Τέμπη, στον δε Εύοσμο το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Οι ζωές μας μετράνε παραπάνω από τα κέρδη τους!», πρωτοβουλίες που στάθηκαν αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για τη συνέχεια του αγώνα των μαθητών.

Ταυτόχρονα, μέσω και της έκθεσης «1η ψήφος στα σχολεία κόκκινη με φασαρία», που υπήρχε σε όλα τα Φεστιβάλ, άνοιξε η συζήτηση γύρω από την ανάγκη οι μαθητές να ψηφίσουν όπως νιώθουν, ονειρεύονται, αγωνίζονται, να ρίξουν στην κάλπη πολλές κόκκινες, ανατρεπτικές, αντισυστημικές ψήφους. Ολα τα Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με συναυλίες από μαθητικά και άλλα νεανικά συγκροτήματα της κάθε περιοχής.

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Αντίστοιχα, στην Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτέλεσαν βήμα έκφρασης, καθώς υπήρχαν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, γωνιά γκράφιτι και μαθητικά συγκροτήματα, που μέσα από διαφορετικά είδη μουσικής εξέφρασαν ότι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Στην Κομοτηνή ξεχώρισε η στιγμή όπου μαθητές μελοποίησαν και τραγούδησαν τους στίχους «Μαμά θυμάμαι / να παίζω μ' ένα τρένο / στις ράγες να κοιμάμαι / και να σε περιμένω (...) Δεν πρόσεχα τα τρένα / δεν μου το 'χες πει / πως δεν έχουν φρένα / ούτε και ντροπή...».

Σέρρες
Σέρρες
Τη συμμετοχή των μαθητών συγκέντρωσαν παιχνίδια με ερωτήσεις για πολλά θέματα της επικαιρότητας σε Κομοτηνή και Ορεστιάδα, ενώ στην Καβάλα και στην Ξάνθη οι μαθητές έφτιαξαν ομάδες για να λύσουν τους γρίφους του escape room με θέμα «Στον κόσμο των θαυμάτων θα ζούμε από θαύμα;». Αντάλλαξαν απόψεις, συνεργάστηκαν διασκεδάζοντας και έδωσαν τη λύση του μυστηρίου: Οι σωτήρες δοκιμάστηκαν, «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, οι λαοί έχουν τη δύναμη να νικήσουν!».

Δεν θα μπορούσαν, τέλος, να λείπουν οι αθλητικές δραστηριότητες, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, που πλαισιώνουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ στις τέσσερις πόλεις, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας. Ιδιαίτερη στιγμή του Φεστιβάλ στην Καβάλα ήταν η συμμετοχή Τούρκων μαθητών στο τουρνουά μπάσκετ 3x3, που άνοιξε συζήτηση για τον σεισμό στην Τουρκία. Ευχαρίστησαν τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ για τη στήριξη και την αλληλεγγύη που έδειξαν στέλνοντας είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους, κλείνοντας με τη φράση «Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ