Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
«Πάμε κι όπου βγει» η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του δήμου

Από την ημερίδα της Ενωσης Γονέων Περιστερίου
Από την ημερίδα της Ενωσης Γονέων Περιστερίου
Σχολεία όπου δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος εδώ και 30 χρόνια, που δεν έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και καμία έξοδο διαφυγής, που στάζουν οι ταράτσες και γίνονται λίμνη τα προαύλια με την παραμικρή βροχή. Σχολεία που δεν έχουν βαφτεί εδώ και δεκαετίες, με τάξεις - κλουβιά, με κοντέινερ και με ανύπαρκτους χώρους για να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά. Εν έτει 2023 αυτή είναι η κατάσταση της σχολικής στέγης σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, τον δήμο Περιστερίου.

Η εικόνα αυτή αναδείχθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου για την ασφάλεια των σχολείων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες Συλλόγους Γονέων, αλλά και μη εκλεγμένοι γονείς που βλέπουν με ανησυχία ότι το «πάμε κι όπου βγει» είναι ο κανόνας σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού μας.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή ήταν το επιστέγασμα μιας σημαντικής δουλειάς που ανέπτυξε η Ενωση Γονέων όλο το προηγούμενο διάστημα για την επιτυχία της ημερίδας. Πριν από την ημερίδα έστειλε ένα ερωτηματολόγιο στους Συλλόγους Γονέων, συγκεντρώνοντας εικόνα για όλα τα σχολεία του δήμου.

Αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη σχολική στέγη ήταν το σχολείο που φιλοξένησε την ημερίδα, το 4ο Δημοτικό, το οποίο συστεγάζεται με το 44ο Νηπιαγωγείο. Σε ένα σχολείο που βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου, τη «βιτρίνα» της πόλης, το οποίο είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα σχολεία του δήμου, τα νήπια στοιβάζονται σε κοντέινερ και η Παράλληλη Στήριξη γίνεται σε μια παλιά αποθήκη του σχολείου, που μετατράπηκε σε τάξη.

Ρωγμές στο ταβάνι σχολείου
Ρωγμές στο ταβάνι σχολείου
Στο 10ο Λύκειο υπάρχουν τέσσερα κοντέινερ που έχουν λήξει εδώ και 10 χρόνια και η Γ' Λυκείου «δίνει με τέτοιους όρους την προσπάθεια» για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων.

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου δεν έχει δικό του κτίριο και συνεχώς αναζητούνται λύσεις - μπαλώματα. Η τελευταία «λύση» που επιλέχθηκε είναι να φιλοξενηθεί στο 14ο Γυμνάσιο, ένα κτίριο παντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενήσει παιδιά με αναπηρίες. Οι μαθητές του 14ου Γυμνασίου μάθανε την 1η Σεπτέμβρη ότι θα πρέπει να φύγουν από το κτίριο και να συστεγαστούν με το 11ο Λύκειο.

Σουρεαλιστικές... εικόνες που όμως δυστυχώς δεν είναι μια απόκλιση, αλλά συναντώνται σε όλη την Ελλάδα, αφού η λογική του «κόστους - οφέλους» ναρκοθετεί την ασφάλεια και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Τη στιγμή που στις Σέρρες υπήρξε μαθητής που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη του λέβητα, στο 14ο Γυμνάσιο, μετά τη συγχώνευση των σχολείων, λόγω της έλλειψης αιθουσών, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια τάξη μεσοτοιχία με το λεβητοστάσιο του σχολείου. Χάρη στην παρέμβαση των γονιών αυτό δεν προχώρησε.

Το πλέον παρήγορο είναι ότι δεν πέρασε η προσπάθεια της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης να καλλιεργήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να στρέψουν τους γονείς του ενός σχολείου εναντίον αυτών του άλλου. Οι μαθητές δίνουν από κοινού τον αγώνα για να εγκατασταθεί σε αξιοπρεπές κτίριο το ΕΝΕΓΥΛ.


Το 28ο Δημοτικό Σχολείο θα κλείσει και οι μαθητές μιας ολόκληρης συνοικίας είναι στον «αέρα».

Το 14ο Νηπιαγωγείο εδώ και 4 χρόνια έχει προκάτ αίθουσες.

Στο 6ο Γενικό Λύκειο έκατσε η αυλή και «δεν ξέρουμε στατικά τι γίνεται στο κτίριο. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», όπως ειπώθηκε από την εκπρόσωπο του Συλλόγου.

Η ασφάλεια των παιδιών δεν υπονομεύεται μόνο από την κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Για να εγκριθεί σχολικός νοσηλευτής σε ένα σχολείο, ο γονιός που θα κάνει την αίτηση περνάει μέσα από «συμπληγάδες», τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα. Παιδιά αναγκάζονται να περνάνε χωρίς σχολικό τροχονόμο τη Θηβών, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Αλλος γονιός είπε ότι μετά τα Τέμπη, σφίγγεται η καρδιά του όταν φτάνει η ώρα της σχολικής εκδρομής.

Σοβαρές οι ευθύνες της δημοτικής αρχής

«Η κατάσταση αυτή δεν διαμορφώθηκε φυσικά χτες. Υπάρχει χρόνια απαξίωση της δημόσιας Εκπαίδευσης. Η χρηματοδότηση από το κράτος για την Παιδεία είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Επίσης το "σπάσιμο" των σχολείων σε εκπαιδευτικό και τεχνικό σκέλος και, στην ουσία, το πέταμα του δεύτερου στους δήμους συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο, το υπουργείο Παιδείας στον δήμο, ο δήμος στο υπουργείο Παιδείας και στο τέλος δεν γίνεται τίποτε και κανένας δεν παίρνει την ευθύνη. Μία κατάσταση που οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα σχολείο γεμάτο παγίδες», σημείωσε εισηγητικά η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, Ερη Κασίμη.

Υπογράμμισε ότι, κατά τη γνώμη της Ενωσης, την κύρια ευθύνη πρέπει να την έχει το υπουργείο Παιδείας. Ομως, αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη που έχει η κάθε δημοτική αρχή, «η οποία καταρχάς δεν αντέδρασε όταν της ανέθεταν τη συντήρηση των σχολείων, συμπεριλαμβανομένης και του Περιστερίου», η οποία «όχι μόνο δεν απαιτεί παραπάνω χρήματα για την αναβάθμιση των σχολείων», αλλά «στον προϋπολογισμό του δήμου το κονδύλι για την Παιδεία είναι το ίδιο κάθε χρόνο, ενώ οι ανάγκες προφανώς αυξάνονται».

Στην ημερίδα μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ), Μανώλης Δανδουλάκης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός. Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, οι ΚΤΥΠ έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα για τα σχολικά κτίρια, τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα κ.ά. Σε έναν τέτοιο οργανισμό που είναι αρμόδιος για το σύνολο σχεδόν των δημόσιων κτιρίων, εργάζονται μόλις 50 μηχανικοί και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες ειδικότητες!

Τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να μπουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της σχολικής στέγης, αξιοποιείται η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Με τα λεφτά που δίνονται στην κάθε κοινοπραξία ως ενοίκιο, το κράτος θα μπορούσε να φτιάχνει τα σχολεία και να του ανήκουν. Οι κοινοπραξίες μεταφέρουν στους ίδιους τους γονείς το κόστος για τη φθορά που μπορεί να υφίστανται τα κτίρια. Την καταγγελία αυτή επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, ο οποίος τόνισε ότι όταν γίνονται ζημιές σε πόρτες, παράθυρα, κ.λπ. - κάτι που είναι φυσιολογικό να συμβαίνει λόγω της χρήσης - η κοινοπραξία απαντάει ότι πρόκειται για βανδαλισμούς μαθητών και είτε δεν τις φτιάχνει είτε καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Σοφία Κουμπή, στηλίτευσε τη λογική «κόστους - οφέλους» που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως το μάθημα που γίνεται σε τέτοια σχολεία «χτυπάει τα ίδια τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών».

Η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, υπογράμμισε ότι μετά τα Τέμπη η οργή και η αγανάκτηση έστρεψαν τη συζήτηση στην ασφάλεια. «Να διεκδικήσουμε να τελειώνουμε με την ανασφάλεια», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο να μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι των μαθητών, αλλά να κατακτηθούν όροι για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας. Προέτρεψε τους Συλλόγους Γονέων, «συλλογικά, ανυποχώρητα», να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους στους δήμους, στις Σχολικές Επιτροπές και στο υπουργείο Παιδείας.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Περιστερίου χαιρέτισε ο Ορέστης Καραχάλιος, ο οποίος σημείωσε ότι «φέτος έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα από την πολιτική του κέρδους, δεν θα περιμένουμε τα επόμενα».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, ο Λεωνίδας Γρηγορίου ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις που γίνονται στον δήμο του για να μη λειτουργήσει μονάδα LNG στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς «θα αποτελέσει μια ωρολογιακή βόμβα» για ολόκληρη την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ