Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Σοβαρός κίνδυνος» για τις ΗΠΑ η διαρροή απόρρητων εγγράφων

Ενισχύεται συνεχώς η αμερικανική και ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη

Copyright 2020 The Associated

«Πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ συνιστά η διαρροή απόρρητων εγγράφων σχετικά με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, εκτίμησε το Πεντάγωνο, με το σχετικό θέμα να κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες.

Τα έγγραφα φαίνεται ότι είναι αυθεντικά, ωστόσο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ορισμένες από τις εικόνες μοιάζουν να έχουν τροποποιηθεί. Ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη διαρροή των εγγράφων στο διαδίκτυο στις 6 Απρίλη, ενώ ενημερώθηκαν και οι Επιτροπές Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε ήδη έρευνες για να εντοπίσει την πηγή της διαρροής των εγγράφων, τα οποία λέγεται ότι προέρχονται από το Πεντάγωνο.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ευαίσθητα στοιχεία και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ρίχνουν φως σε μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη συλλογή πληροφοριών και ενδεχομένως αποκαλύπτουν και τις πηγές τους. Επίσης, αποκαλύπτουν - αν είναι αυθεντικά - ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν «συμμάχους» και «εταίρους», όπως οι ηγεσίες της Ουκρανίας, της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ. Το ερευνητικό δίκτυο «Bellingcat» δηλώνει ότι απέδειξε πως ορισμένα από τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί εκ των υστέρων.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο αναλυτής Τόμας Ριντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, αναφέρει ότι σε σύγκριση με άλλες διαρροές, η τωρινή είναι η μοναδική που περιέχει ολοκληρωμένες μυστικές πληροφορίες. Μάλιστα, σε 20 σελίδες υπάρχουν εκθέσεις από διάφορες μυστικές υπηρεσίες. Ακόμα, 20 σελίδες είναι χάρτες και στρατιωτικές ενημερώσεις από την Ουκρανία.

«Οι ολοκληρωμένες εκθέσεις πληροφοριών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες», σημειώνει. «Αναφέρονται δηλαδή σε συγκεκριμένες συνομιλίες που είχαν μεμονωμένα άτομα ή που αφορούσαν σε μια συγκεκριμένη ενέργεια που το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σχεδίαζε να κάνει στην Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό, τώρα, θα γνωρίζουν πότε το είπαν αυτό και σε ποιον (...) Και αυτό είναι πολύ επιζήμιο», σημείωσε.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες υπάλληλοι και εξωτερικοί συνεργάτες με ειδικές άδειες φαίνεται να είχαν πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας. Τα ηνία των ερευνών έχει πάρει το Πεντάγωνο.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όταν τέτοιου είδους έγγραφα βγαίνουν στη δημοσιότητα. Δεν τους αξίζει να είναι δημόσια. Αξίζει να προστατεύονται. Ετσι θα βρούμε την άκρη του νήματος. Και στη συνέχεια, αν υπάρξουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα για την έκταση του τι συνέβη, προφανώς θα τις κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι υποκινεί σαμποτάζ και «ένοπλη εξέγερση»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλ. Μπόρτνικοφ, κατηγόρησε χτες την Ουκρανία και τη Δύση ότι προσπαθούν να υποκινήσουν τους Ρώσους σε σαμποτάζ και σε ένοπλη εξέγερση στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και τα αφεντικά τους στη Δύση εξαπέλυσαν ιδεολογική εκστρατεία και εκστρατεία επιθετικής στρατολόγησης με στόχο τους πολίτες μας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ στη διάρκεια συνεδρίασης της αντιτρομοκρατικής επιτροπής.

Οπως είπε, η εκστρατεία αυτή έχει στόχο να εμπλέξει τους Ρώσους «σε ανατρεπτικές, τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ενέργειες», ενώ 118 «τρομοκρατικά εγκλήματα» αποτράπηκαν στη Ρωσία από τον Φλεβάρη, «οι δράστες των οποίων είναι νέοι και έφηβοι, περιλαμβανομένων ανηλίκων».

Οι δηλώσεις αυτές παραπέμπουν σε εκείνες που έκανε την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι ενεπλάκησαν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Ρωσία.

Στις αρχές Απρίλη, ένας διάσημος Ρώσος μπλόγκερ για στρατιωτικά θέματα, ο Μαξίμ Φόμιν, γνωστός για την ένθερμη υποστήριξή του στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ είχε προηγηθεί η δολοφονία της δημοσιογράφου Ντ. Ντούγκινα, από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Αρκετοί Ρώσοι έχουν επίσης καταδικαστεί πρόσφατα σε βαριές ποινές φυλάκισης για πυρά εναντίον γραφείων που χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση στρατιωτών. Αλλοι κρίθηκαν ένοχοι για δημοσιοποίηση «ψευδών πληροφοριών» ή για «δυσφήμιση του στρατού» και καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης. Χτυπήματα και πράξεις σαμποτάζ έχουν σημειωθεί επίσης σε στρατιωτικές βάσεις σε ρωσικό έδαφος αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη βδομάδα οι Ρώσοι βουλευτές πρότειναν αυστηρότερες ποινές για όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και σαμποτάζ. Η μέγιστη ποινή για την εκτέλεση «τρομοκρατικής πράξης» που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, όπως και για σαμποτάζ, θα αυξηθεί σε 20 χρόνια, ενώ για «διεθνή τρομοκρατία» θα μπορούσε να είναι ισόβια.

Δανία: Η Δύση ενδέχεται να στείλει μαχητικά «πριν από το καλοκαίρι»

Στο μεταξύ, παραμένει σταθερά στο τραπέζι η συζήτηση στο ΝΑΤΟ για αποστολή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, σε μια κρίσιμη καμπή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και με το «βλέμμα» στον μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη.

Μια απόφαση της Δύσης για το ενδεχόμενο να δοθούν ΝΑΤΟικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία είναι πιθανό να ληφθεί «πριν από το καλοκαίρι», εκτίμησε χτες ο Δανός υπουργός Αμυνας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις παίρνουν χρόνο διότι οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν όλες, αλλά είναι εφικτό να ληφθεί μια απόφαση «βραχυπρόθεσμα», εκτίμησε ο Δανός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Δανία «δεν θα το κάνει μόνη της», πρέπει να γίνει «με αρκετές χώρες και πρέπει επίσης να υπάρξει διάλογος με τους Αμερικανούς για το θέμα».

Η Δανία διαθέτει στόλο 43 αεροσκαφών F-16, εκ των οποίων 30 είναι ενεργά, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία να τα αντικαταστήσει με 27 επίσης αμερικανικά F-35.

Η Σλοβακία και η Πολωνία άρχισαν να παραδίδουν από τα τέλη Μάρτη μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29. Η Βαρσοβία έχει δηλώσει έτοιμη να προσφέρει στο Κίεβο και τα 30 MiG-29 που διαθέτει.

Ενισχύεται η αμερικανική και ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη

Παράλληλα, ενισχύεται και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη, όπως και η αντιπαράθεση ανάλογα και με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, για την «αυτονομία» της ΕΕ στο πλαίσιο της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας.

Η Ρουμανία σχεδιάζει να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-35 προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της, σε απάντηση στις «εντεινόμενες απειλές στο πεδίο της ασφάλειας» και τη νέα φάση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία και βρέχεται από τη στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα, αύξησε τον «αμυντικό» προϋπολογισμό της σε 2,5% του ΑΕΠ για το 2023, εν μέσω προσπάθειας να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Το 2022, είχε ανακοινώσει ότι θα αγοράσει 32 μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-16 από τη Νορβηγία.

Η χώρα φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων και, από πέρυσι, μια μόνιμη μονάδα μάχης του ΝΑΤΟ σταθμεύει στο έδαφός της.

Τον Μάρτη, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αγοράσει αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams» που κατασκευάζονται από την «General Dynamics».

Τον Δεκέμβρη το ίδιο υπουργείο είχε υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση 7 μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Watchkeeper X» από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων «Elbit Systems».

Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι «απόλυτο θεμέλιο» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωσε χτες ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, ξεκινώντας για τριήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ δεσμεύθηκε ότι η πολωνική προεδρία της ΕΕ, το 2025, θα καταστήσει τη συμμαχία ΗΠΑ - ΕΕ «βασική της προτεραιότητα».

«Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι απόλυτο θεμέλιο της ασφάλειάς μας, που στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους δύο πυλώνες.

«Ορισμένοι ηγέτες της Δύσης ονειρεύονται μια συνεργασία με όλο τον κόσμο, με τη Ρωσία και με ορισμένες δυνάμεις της Απω Ανατολής», πρόσθεσε, την ίδια ώρα που άλλες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, επαναφέρουν τη θέση για «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Στη Μόσχα ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, επισκεπτόταν τη Μόσχα για διαπραγματεύσεις στον τομέα της Ενέργειας, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ για απομόνωση της Ρωσίας. Τον Φλεβάρη είχε επισκεφτεί τη Λευκορωσία.

Ο Σιγιάρτο και ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικών «Rosatom», Αλ. Λιχάτσεφ, συζήτησαν περαιτέρω βήματα για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου Paks-2, καθώς και άλλες πτυχές της πολύπλευρης συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Αλ. Νόβακ, διαβεβαίωσε τον Σιγιάρτο ότι η Ρωσία «προτίθεται να συνεχίσει να παρέχει αξιόπιστες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουγγαρία».

Επίσης, Ρωσία και Ουγγαρία σύναψαν συμφωνία για πρόσθετες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου πάνω από τους όγκους που ορίζονται στη μακροπρόθεσμη σύμβαση με την «Gazprom».

Η Βουδαπέστη επικρίνει τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, ενώ έχει εξασφαλίσει εξαίρεση από το εμπάργκο της ΕΕ σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην Μπαχμούτ

Στο πεδίο, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 80% της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, που προσπαθούν εδώ και μήνες να καταλάβουν.

Η Ουκρανία και η Ρωσία πραγματοποίησαν νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Στη Ρωσία επέστρεψαν 106 στρατιωτικοί και στην Ουκρανία 100.

Στο μεταξύ, η Ρωσία θα αποστέλλει στο εξής τα έγγραφα στρατολόγησης και ηλεκτρονικά, εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο μέσω ταχυδρομείου, αποφάσισε χτες το Κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι πρέπει να τελειοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα στρατολόγησης, αναφέροντας πως το σχέδιο αυτό δεν συνδέεται - άμεσα τουλάχιστον - με μια ακόμη επιστράτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ