Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες προκλήσεις από εποίκους στην Ιερουσαλήμ

Νεκροί δύο νεαροί Παλαιστίνιοι κοντά στη Ναμπλούς

Εποικοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στη Δυτική Οχθη
Εποικοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στη Δυτική Οχθη
Νέα μαζική «είσοδο» στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έκαναν και χτες, νωρίς το πρωί, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι, κατά την έκτη μέρα του εβραϊκού Πάσχα, μία βδομάδα πριν από την ολοκλήρωση του μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Οι εισβολείς είχαν επικεφαλής τον ακροδεξιό ραβίνο και πρώην βουλευτή Γεχουντάχ Γκλικ, ενώ μπαίνοντας στον χώρο, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, περιφέρονταν με τη σημαία του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν το πλήθος των μουσουλμάνων προσκυνητών που βρίσκονταν στον χώρο για την πρωινή προσευχή. Η εισβολή - «παρέλαση» των εκατοντάδων εποίκων έληξε γύρω στις 9.30 το πρωί δίχως περαιτέρω επιπτώσεις. Τη Δευτέρα, είχαν εισβάλει πάλι στον περίβολο του Αλ Ακσα περίπου 1.000 Εβραίοι έποικοι.

Νεκροί νεαροί Παλαιστίνιοι

Χτες το απόγευμα, έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά δύο νεαροί Παλαιστίνιοι μαχητές από τον προσφυγικό καταυλισμό «Μπαλάτα», που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, όταν άνοιξαν πυρ κατά διερχόμενου οχήματος του ισραηλινού στρατού. Στη διάρκεια του ίδιου συμβάντος τραυματίστηκε και ένας τρίτος νεαρός Παλαιστίνιος που πρόλαβε να διαφύγει. Μετά τον θάνατο των δύο μαχητών ανέρχεται σε 98 ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή Εβραίων εποίκων από την αρχή του 2023.

Το πρωί, Ισραηλινοί στρατιώτες της επίλεκτης δύναμης Duvdevan, στη Δυτική Οχθη, εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν, συνέλαβαν 5 Παλαιστίνιους και κατάσχεσαν «στρατιωτικό εξοπλισμό», ανταποδίδοντας τα πυρά που έριξαν εναντίον τους Παλαιστίνιοι μαχητές από την «Ισλαμική Τζιχάντ» στη διάρκεια της επιχείρησης.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η όξυνση της ισραηλινής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας (μετά και από τις νέες επιδρομές) μπορεί «να έχει καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή». Κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αποτρέψει περαιτέρω εγκλήματα από τις κατοχικές αρχές και πρόσθεσε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουν σιωπηλοί σε ενδεχόμενη αντίδραση χωρών που θα δικαιολογήσουν την επιθετικότητα του Ισραήλ σαν αμυντική, ενώ είναι κράτος επιθετικότητας, κατοχής και εγκλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ