Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

Υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα αναμενόταν χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στο φόντο των επιπτώσεων του Brexit αλλά και της 25ης επετείου υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» (στις 10 Απρίλη 1998), με την οποία μπήκε τέλος σε εχθροπραξίες δεκαετιών ανάμεσα σε Καθολικούς εθνικιστές που αγωνίζονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία, και Προτεστάντες που ήθελαν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τη Δευτέρα το βράδυ λίγες δεκάδες νεαροί με κουκούλες έριξαν περίπου 20 αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Ντέρι, στη διάρκεια συγκέντρωσης της οργάνωσης «Saoradh», που θεωρείται η πολιτική πτέρυγα του «Νέου IRA». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο νεκροταφείο της πόλης, με ομιλητή της ομάδας να απευθύνει γενικά έκκληση για «ένταξη στον IRA».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πάντως, θα επιχειρήσει να αναδείξει τις θετικές πλευρές της ειρηνευτικής συμφωνίας, επιλέγοντας να μην επισκεφθεί μόνο το Μπέλφαστ, όπου τον υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αλλά και την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, επικαλούμενος την ιρλανδική καταγωγή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ