Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κίνα και ο Λούλα

Ενώ ο Μακρόν επανέρχεται στην ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ

Τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Θα βρεθεί πρώτα στη Σαγκάη, έδρα επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών που συνδέονται και με το σχήμα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Την Παρασκευή προγραμματίζεται να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο συνοδεύουν περίπου 40 στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και πάνω από 240 εκπρόσωποι επιχειρήσεων (οι 90 από τον αγροτικό τομέα). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπογραφή δεκάδων συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της Γεωργίας, της Εκπαίδευσης, της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ενδεικτική των αμοιβαίων προθέσεων ενίσχυσης των σχέσεων είναι και η συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο πλευρές, για διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στα εθνικά τους νομίσματα, με παράκαμψη του δολαρίου.

Ο Λούλα έφτασε στην Κίνα λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, και ενώ εντός της ΕΕ φουντώνουν διεργασίες για τη στάση της στην εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Χαρακτηριστική ήταν η συνέντευξη του Μακρόν στη «Les Echos», που δόθηκε στην Κίνα αλλά δημοσιεύτηκε χτες, με τον Γάλλο ηγέτη να εκτιμά πως «το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ακολουθούμε» στο θέμα της Ταϊβάν «και να προσαρμοζόμαστε στους αμερικανικούς ρυθμούς ή στην κινεζική υπεραντίδραση». Είπε ακόμα ότι «προτεραιότητά μας δεν είναι η προσαρμογή μας στην ατζέντα των άλλων σε όλες τις περιοχές του κόσμου» και πρόσθεσε με νόημα: «Στη δεδομένη στιγμή οφείλουμε να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα του δικού μας συμφέροντος, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των μπλοκ».

Ο Μακρόν επανήλθε στα περί «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο «να μην υπάρχει πλέον ούτε χρόνος ούτε τα μέσα για τη χρηματοδότηση αυτής της στρατηγικής αυτονομίας» και υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε να είμαστε ο τρίτος πόλος, αν έχουμε στη διάθεσή μας λίγα χρόνια για να τον οικοδομήσουμε», αναφέροντας ακόμα πως δεν πρέπει «να ακολουθήσουμε την αμερικανική πολιτική από κάποιο αντανακλαστικό πανικού».

Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει «κλοτσοσκούφι» σε μια αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας: «Επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στεκόμαστε ενάντια στην Κίνα (...) Επιλέγουμε το μονοπάτι του διαλόγου (...) Δεν είναι καλύτερο από μια λογική αντιπαράθεσης και επιτάχυνσης μιας σύγκρουσης;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανοίγματα» σε Γαλλία και Ινδία με το βλέμμα στη δική τους αντιπαράθεση (2023-06-23 00:00:00.0)
Διεθνής συνάντηση για «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο» (2023-06-22 00:00:00.0)
Ο Λούλα επανέρχεται στο «τιμόνι» της καπιταλιστικής διαχείρισης (2022-11-01 00:00:00.0)
Σε Παρίσι και Βρυξέλλες το πρώτο ταξίδι του Ολαφ Σολτς (2021-12-11 00:00:00.0)
Συνεχής κινητικότητα από ΗΠΑ και Κίνα (2021-04-02 00:00:00.0)
Αντιθέσεις σε πολλά «ταμπλό» πίσω από τον «πάγο» σε Β. Μακεδονία και Αλβανία (2019-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ