Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακοίνωσε εξετάσεις της «ελληνικής PISA» για τις 10 Μάη

Τη διενέργεια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα, της «ελληνική PISA», εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για την Τετάρτη 10 Μάη, για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού από 300 Δημοτικά Σχολεία και Γ' Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας. Η παραπάνω ανακοίνωση συνοδεύτηκε από δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου περί «αξιολόγησης» στην Παιδεία, «βελτιωτικών αλλαγών» στο εκπαιδευτικό σύστημα και χάραξης πολιτικής βάσει στοιχείων που συγκεντρώνονται από τις εξετάσεις.

Παρά τις προσδοκίες που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για αναβάθμιση του σχολείου μέσω εξετάσεων, από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του εγχειρήματος και τα πρώτα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν φάνηκε η προσήλωση στις προβληματικές στοχεύσεις των παλιών αλλά και των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία. Η «ελληνική PISA» είναι κομμάτι της «μεταρρύθμισης» που οδηγεί στο άνισο σχολείο της αγοράς, ενώ, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, τέτοιου είδους διαγωνισμοί, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της «αξιολόγησης», εντείνουν την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, αποτυπώνουν και παγιώνουν τις ταξικές ανισότητες αντί να τις αμβλύνουν.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι φέτος θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο εξέτασης, με «μια ορθολογικότερη κατανομή των ερωτήσεων ανά επίπεδο δυσκολίας στους επιμέρους θεματικούς άξονες» και με εισαγωγή ερωτήσεων ανοιχτού τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ