Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ
Μικρότερη του 4% η συμμετοχή στις εκλογές που όρισε η Πρίστινα

Με ουσιαστικά καθολική αποχή των Σέρβων κατοίκων που πλειοψηφούν στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν οι δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, οι οποίες ορίστηκαν εκτάκτως από τις αρχές της Πρίστινα, παρά τη διαφωνία του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου, η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 3,4%. Ο δε επικεφαλής του σερβικού γραφείου για την περιοχή, Π. Πέτκοβιτς, ανέφερε ότι σε σύνολο 45.095 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν 1.566 Αλβανοί και μόνο 13 ψηφοφόροι σερβικής εθνότητας.

«Ο (Κοσοβάρος πρωθυπουργός) Αλμπιν Κούρτι και όλοι όσοι ζητούσαν για μήνες εκλογές με σκοπό να καταλάβουν τον βορρά του Κοσόβου έζησαν ένα φιάσκο και ο πραγματικός νικητής είναι ο σερβικός λαός που μποϊκόταρε αυτές τις εκλογές. Είναι επίσης μια ήττα για εκείνο το τμήμα της διεθνούς κοινότητας που υποστήριξε τον Κούρτι στη διοργάνωση των εκλογών», δήλωσε ο Πέτκοβιτς.

Υποστήριξε ακόμα ότι «η μαζική αποχή αποτελεί ένδειξη της ενότητας των Σέρβων αλλά και της αποφασιστικότητάς τους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα εάν δεν συσταθεί η Ενωση Σερβικών Δήμων» κατέληξε, επανερχόμενος σε ένα από τα κεντρικά θέματα στα παζάρια Βελιγραδίου - Πρίστινας για την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης όξυνσης της αντιπαράθεσης στο βόρειο Κόσοβο τον Νοέμβρη του 2022, αποχώρησαν όλοι οι Σέρβοι από τα όργανα της τοπικής διοίκησης της περιοχής. Η Πρίστινα προκήρυξε έκτακτες δημοτικές εκλογές, ωστόσο τα σερβικά κόμματα και το Βελιγράδι κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών, καθώς απαιτούν από την Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα τη δέσμευσή της για τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, μετά την καθολική αποχή των Σέρβων του Κοσόβου από αυτές τις εκλογές, δήλωσε πως «το βασικό θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και ότι έχουμε προτάσεις που επιβάλλονται» από την Πρίστινα.

Οι Σέρβοι «ζητούν περισσότερο σεβασμό, διάλογο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν δεν εισακουστεί αυτό το αίτημα, η σημερινή κατάσταση θα εξελιχθεί «σε είσοδο σε μια πολύ μεγαλύτερη και βαθύτερη κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ