Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ η άρνησή του να στηρίξει μια αντιλαϊκή κυβέρνηση

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Α' πρόγραμμα της ΕΡΑ και την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

Με ερώτηση για τη διπλή προσφυγή στις κάλπες ξεκίνησε η συνέντευξη, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Μία είναι η Κυριακή, οι εκλογές είναι την 21η Μαΐου (...) αν δεν γίνει κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, από τον εκλογικό νόμο θα γίνουν άλλες εκλογές, σε άλλη ημερομηνία, με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Η ουσία βέβαια θα παραμένει ίδια. Οι δεύτερες εκλογές, για να το πω έτσι απλά για να μας καταλαβαίνουν και οι ακροατές, γίνονται μόνο για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα, για να κάνουν αυτό που έχουν ως εκλογικό στόχο, δηλαδή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κλέβοντας επίσης και έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα».

Και πρόσθεσε πως για το ΚΚΕ υπάρχει «η δυνατότητα να φτιαχτεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές», εκτίμηση που «στηρίζεται στα προγράμματα των κομμάτων που συμμετέχουν. Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, εκτός του ΚΚΕ, έχουν κοινή στρατηγική σε όλα τα πολιτικά, τα κεντρικά ζητήματα».

Οι λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις όπου δοκιμάστηκαν πήραν βάρβαρα μέτρα

Σε ερώτηση για την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει ή να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας επισήμανε: «Εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό (...) ότι η συμμετοχή, η στήριξη, η ανοχή του ΚΚΕ σε μία αντιλαϊκή κυβέρνηση, σε μία τέτοια αστική κυβέρνηση, δεν συνιστά πραγματική πίεση για επίλυση λαϊκών προβλημάτων, το εντελώς αντίθετο. Ενα Κομμουνιστικό Κόμμα εγκλωβισμένο σε μία κυβέρνηση που θα ψηφίζει, θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα υπακούει στους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, της αγοράς, σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός και το κίνημά του θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Σημαίνει νέες απογοητεύσεις, περισσότερα χαμένα χρόνια, γιατί η αλλαγή του "μηχανοδηγού" δεν αλλάζει την κατεύθυνση, όταν οι ράγες είναι αντιλαϊκές. Γι' αυτό και οι λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις, όπου και όπως δοκιμάστηκαν - και στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες - όχι μόνο δεν απέδωσαν, συνέχισαν την αντιλαϊκή πολιτική αλλά αποτέλεσαν και παράγοντα συντηρητικοποίησης, ενίσχυσης της λογικής ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική". Διέσυραν πραγματικά αξίες και ιδανικά, πήραν βάρβαρα μέτρα, με αποτέλεσμα να επανατροφοδοτηθούν αντιδραστικές, ακροδεξιές δυνάμεις. Αρα λοιπόν (...) η μοναδική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε μία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι από τον λαό και το κίνημά του, δηλαδή από τα κάτω. Και εδώ χρειάζεται ένα ΚΚΕ που θα είναι μπροστά σε αυτούς τους αγώνες, που θα ασκεί τον δικό του πρωτοπόρο ρόλο και αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν και ανάσες και κατακτήσεις για τον λαό».

Σημαντική η δυναμική που αναπτύσσει το ΚΚΕ εκεί που καθορίζεται η εξέλιξη της κοινωνίας

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι «με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν αναπτύσσει το ΚΚΕ σε τόσο δύσκολους καιρούς μια δυναμική που να του δώσει μια σημαντική ώθηση», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Καταρχάς δεν θα συμφωνήσω ακριβώς, γιατί τη δυναμική πρέπει να σκεφτούμε και με ποια κριτήρια την αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, είναι πάρα πολύ σημαντική η δυναμική που αναπτύσσει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του εκεί που πρώτα καθορίζεται η εξέλιξη της κοινωνίας και η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών της πλειοψηφίας του λαού μας. Δηλαδή είναι ο αγώνας, το κίνημα, το πρωτοβάθμιο σωματείο, η συνέλευση, η Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος. Εδώ το ΚΚΕ είναι η δεύτερη δύναμη σε πανελλαδικό επίπεδο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με περίπου 25%, είναι πρώτη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα, στους φοιτητικούς συλλόγους με ποσοστό πάνω από 35-36%. Είναι σε μια σειρά τομείς δηλαδή πάρα πολύ σημαντικούς. Κι εκεί γίνονται εκλογές, ψηφίζει ο εργαζόμενος λαός».

Και πρόσθεσε: «Μια δυναμική εμείς τη βλέπουμε και στον κόσμο που ψήφιζε πριν ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφιζε άλλα κόμματα, ακόμα και ΝΔ, εργαζόμενους ανθρώπους, απλούς ανθρώπους του λαού μας που συμμετείχαν σε αγώνες, σε κινητοποιήσεις, που αισθάνονται οργή και αγανάκτηση και βλέπουν στο Κόμμα μια λύση. Μια λύση που μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτυχθεί παραπέρα το κίνημα, να υπάρξει εναλλακτική, να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο ριζικών αλλαγών και όχι για κυβερνήσεις αντιλαϊκές. Λέτε ότι δεν είναι αρκετό το 7,3% που έδωσε η χτεσινή δημοσκόπηση, ή το 8,1% που έδωσε η προχτεσινή; Ούτε εμείς λέμε ότι φθάνει μόνο αυτό, θέλει πολύ περισσότερο για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν μπορούμε να κρύψουμε όμως ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και άνοδος».

Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός

Στην ερώτηση «Πού θα κριθούν οι εκλογές αυτές;» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός. Με όποια κυβέρνηση, είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, είτε είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε τελικά καταφέρουν να κάνουν - κυρίως η ΝΔ φαίνεται προς το παρόν - μονοκομματική κυβέρνηση, είτε κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας με άλλους διαθέσιμους, που τέτοιοι υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, απ' τα μικρότερα κόμματα, και το έχουμε δει και στο παρελθόν...».

Ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση ηττημένων σχολίασε: «Το έχει αποκλείσει ο κος Τσίπρας, όμως δεν το αποκλείει ο κος Δραγασάκης, δεν το έχει αποκλείσει ο κος Τσακαλώτος, δεν το έχουν αποκλείσει άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω παίζουν παιχνίδι, έτσι είναι αυτό το κόμμα, ολίγον τυχοδιωκτικό, ολίγον ναι μεν αλλά, ολίγον άλλα λέμε τώρα άλλα κάνουμε μετά. Ομως αυτό το έχουμε ζήσει. Το 2015, για παράδειγμα, που είχε μεγαλύτερη δυναμική ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, πάλι έκανε - μετά τις εκλογές - κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα με ποιους; Με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό μόρφωμα που αποσχίστηκε, αποσπάστηκε από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, άλλα στελέχη του. Μ' αυτούς συνεργάστηκε για 4 χρόνια, μ' αυτούς συγκυβέρνησε. Αρα, μη μου πει κανείς, μη μου λέτε κι εσείς ότι δεν μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση διαφόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ