Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες «αντιτρομοκρατικές» συλλήψεις Κούρδων λίγο πριν τις εκλογές

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν χτες στην Τουρκία στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για συλλήψεις ατόμων που φέρεται να συνδέονται με το ΡΚΚ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Η μεγάλη επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα σε 21 επαρχίες της χώρας, σε πολλές από τις οποίες πλειοψηφούν οι Κούρδοι και όπου το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP έχει σημαντικές δυνάμεις.

Εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι έλεγχοι και οι συλλήψεις ήταν «πρωτοφανούς κλίμακας», προσθέτοντας ότι στους δικηγόρους των συλληφθέντων απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επαφή με τους πελάτες τους.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται πολλοί δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, καθώς και στελέχη του HDP. Μεταξύ άλλων στο στόχαστρο βρέθηκαν συντάκτες του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων «Mezopotamia», ενώ φορείς της περιοχής έκαναν λόγο για «απόπειρα εκφοβισμού των Κούρδων ψηφοφόρων».

Το κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση του PKK και για στρατολόγηση νέων μελών σε αυτό.

Σε ανακοίνωσή του, το HDP κατήγγειλε «επιχείρηση κλοπής της κάλπης και της λαϊκής βούλησης» και μίλησε για «πανικό» της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών. Ο πρώην συμπρόεδρος του κόμματος, Σ. Ντεμιρτάς - που είναι φυλακισμένος ως ένοχος για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση» και «συνωμοσία κατά του κράτους» - σχολίασε ότι «δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την έλευση της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατίας».

Το HDP - που στις βουλευτικές εκλογές του 2018 ήρθε τρίτο με 11,7% - θεωρείται βασικός ρυθμιστής για τις εκλογές, ειδικά μετά την απόφαση της ηγεσίας του να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο πρόεδρο, προσφέροντας κατά πολλούς σιωπηρή στήριξη στον Κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από την «Εθνική Συμμαχία» (πρωτοστατούν το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο IYI και άλλα κόμματα που ίδρυσαν πρώην στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ), απέναντι στον νυν Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ