Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια για «εξομάλυνση» των σχέσεων Δαμασκού - Αγκυρας

Στη Μόσχα συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Αμυνας και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στο πλαίσιο διεργασιών και παζαριών που κινεί το Κρεμλίνο για την «εξομάλυνση» των συρο-τουρκικών σχέσεων.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε «πρακτικά βήματα ενίσχυσης της ασφάλειας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και στην εξομάλυνση των συρο-τουρκικών σχέσεων».

Αντίστοιχη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι στην τετραμερή σύνοδο συζητήθηκαν «συγκεκριμένα βήματα» για την εξομάλυνση των σχέσεων Δαμασκού - Αγκυρας, αλλά και ο αγώνας «κατά τρομοκρατικών οργανώσεων και όλων των εξτρεμιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος», διατύπωση που χρησιμοποιεί συνήθως η Αγκυρα απέναντι σε ένοπλες κουρδικές οργανώσεις της Συρίας (όπως το YPG SDF) που θεωρεί «παρακλάδια» του ΡΚΚ.

Αντίθετα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως στην τετραμερή σύνοδο της Μόσχας συζητήθηκαν «η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος και η εφαρμογή της συμφωνίας για τον διεθνή οδικό άξονα Μ4».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του πάντως ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ανέφερε ότι «μια έξοδος της Τουρκίας από την περιοχή θα δημιουργούσε κενό εξουσίας που θα έσπευδαν να καλύψουν οι τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ