Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συνέχιση εχθροπραξιών και «απελευθέρωση» στελεχών της 30χρονης χούντας

Με αεροπορικές επιδρομές, βολές όλμων και άλλες εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και χτες - παρά την τριήμερη εκεχειρία που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας - οι συγκρούσεις στο Σουδάν ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (Χεμετί).

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μάλιστα, ένοπλοι απελευθέρωσαν όλους τους κρατούμενους από τις φυλακές Κόμπερ του Χαρτούμ, όπου κρατούνταν στελέχη - εγκληματίες της 30ετούς χούντας του ισλαμιστή Ομάρ αλ Μπασίρ, όπως ο Αχμέντ Χαμντάν, με τους οποίους και οι δύο αντιτιθέμενοι σήμερα στρατηγοί είχαν στενότατες σχέσεις.

Ο ίδιος ο Μπασίρ είχε μεταφερθεί μέρες πριν ξεκινήσουν οι συγκρούσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μαζί με άλλους 30 κρατούμενους για εγκλήματα πολέμου, με εντολή του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης που κατέλαβε την εξουσία τον Οκτώβρη του 2021.

Σκληρός αγώνας επιβίωσης για εκατομμύρια Σουδανούς

Σε αυτό το σκηνικό, εκατομμύρια λαού δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης αντιμετωπίζοντας τα διασταυρούμενα πυρά των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν οι σφοδρές συγκρούσεις σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές υδροδότησης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και την εκτόξευση της ακρίβειας όσων από αυτά τα προϊόντα απέμειναν σε καταστήματα, σε επίπεδα που οι πιο φτωχοί αδυνατούν να εξασφαλίσουν.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «εξαιρετικά οξείες» ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη χώρα, ραγδαία αύξηση των τιμών «σε όποια εμπορικά καταστήματα λειτουργούν», ενώ επισήμανε πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τη δραστηριότητά τους.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι θα καταφύγουν σε γειτονικές χώρες. Ηδη σε περίπου 20.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Τσαντ και περίπου 5.000 στο Νότιο Σουδάν.

Δραματικές είναι οι συνθήκες στα βόρεια σύνορα του Σουδάν με την Αίγυπτο, όπου περιμένουν χιλιάδες Σουδανοί και πολίτες άλλων χωρών επί μέρες, δίχως επαρκή τρόφιμα, νερό ή κατάλυμα. Πολλοί κατάφεραν να φθάσουν εκεί με κίνδυνο της ζωής τους, περνώντας μέσα από ζώνες συγκρούσεων και ερήμους.

«Τεράστιες ουρές λεωφορείων, ηλικιωμένων, γυναικών, παιδιών, ασθενών αναμένουν να περάσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο σε τρομερές συνθήκες ανέχειας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ένας Σουδανός δάσκαλος που κατάφερε να φθάσει εκεί με την οικογένειά του.

Παζάρια και συνεχιζόμενες συγκρούσεις

Στο παρασκήνιο τα παζάρια ανάμεσα στις δύο αντιτιθέμενες πλευρές - η αντιπαράθεση των οποίων συνδέεται άρρηκτα με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική - συνεχίζονται δίχως να είναι άμεσα ορατή μία συμφωνία που θα τερματίσει σύντομα τις σφοδρές μάχες.

Πολλές εκατοντάδες ξένοι από Γερμανία, Γαλλία, Καναδά, Τουρκία, Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία, αφρικανικές και αραβικές χώρες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Χτες, για πρώτη φορά, πλοίο που μετέφερε 1.687 πολίτες διαφόρων χωρών έφθασε στο λιμάνι της Τζέντας της Σαουδικής Αραβίας.

Εντονη ανησυχία εξέφρασαν χτες για δεύτερη μέρα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την κατάληψη κρατικού βιολογικού εργαστηρίου από ενόπλους, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει στα χέρια τους δείγματα παθογόνων μικροοργανισμών από μεταδοτικές ασθένειες, όπως η χολέρα, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, κ.ά., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Επιπλέον, χτες, οι παραστρατιωτικοί του στρατηγού Ντάγκαλο ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν ένα διυλιστήριο και έναν σταθμό παραγωγής Ενέργειας, ενώ δυνάμεις του στρατού με εντολή του στρατηγού Μπουρχάν (παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση πυρός) πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην πόλη Μπάχρι (βόρειο Χαρτούμ) για να πλήξουν δυνάμεις των αντιπάλων.

Χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων των συγκρούσεων, πρόσφατες εκτιμήσεις του ΠΟΥ ανέφεραν τουλάχιστον 460 νεκρούς και πάνω από 4.500 τραυματίες. Τα θύματα είναι πιθανώς πολύ περισσότερα καθώς έχουν καταρρεύσει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Λαβρόφ: «Δικαίωμα του Σουδάν» να χρησιμοποιεί μισθοφόρους της «Wagner»

Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, κλήθηκε από δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη να απαντήσει σε ερώτηση για τους μισθοφόρους της «Wagner Group» και τον ρόλο τους στο Σουδάν.

Χαρακτήρισε «τραγωδία» όσα συμβαίνουν στο Σουδάν, τονίζοντας ότι η «Wagner» είναι «ιδιωτική εταιρεία» και το Σουδάν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της, εφόσον το επιθυμεί. Αναφέρθηκε εξάλλου στον ρόλο των ΗΠΑ για τη διχοτόμηση της χώρας, με την απόσχιση και την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν το 2011.

Στο φόντο αυτών των δηλώσεων, αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Washignton Post», στο οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται καταγράφεται να επεξεργάζονται κατάλογο επιχειρησιακών σχεδίων και απόπειρας δολοφονίας διοικητών της «Wagner» στην Αφρική, θέλοντας να περιορίσουν την αυξημένη επιρροή της στην περιοχή.

Στο ρεπορτάζ η ρωσική μισθοφορική εταιρεία κατηγορείται πως επιχειρεί να φτιάξει μία «συνομοσπονδία αντιδυτικών κρατών στην Αφρική» χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα ώστε να ενισχυθούν οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην ήπειρο.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί Ελλήνων και των οικογενειών τους

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σταδιακά οι απεγκλωβισμοί Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Ανάμεσα στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας.

Εξάλλου, αναφορικά με την κατάσταση της υγείας των δύο τραυματιών, 59 και 42 ετών, απεγκλωβισμένων από το Σουδάν που επαναπατρίστηκαν από το Τζιμπουτί την Τρίτη και διακομίσθηκαν αυθημερόν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αναφέρεται ότι υπεβλήθησαν σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους με επιτυχία.

Θυμίζουμε ότι ο 59χρονος χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, ενώ ο 42χρονος έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. «Μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή, με τον 59χρονο να παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τον 42χρονο να νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας», τονίζεται αρμοδίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ