Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού»

Ο ακατάβλητος πνευματικά και συγγραφικά Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος, μετά το προπέρσινο βιβλίο του «Περί προσώπων και θεσμών», καταθέτει ένα ακόμη, προς χάρη της φιλοσοφίας και του πολιτισμού, με τίτλο «Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού».

Τα κεφάλαια - γλαφυρά και ευφρόσυνα γραμμένα - του βιβλίου αποτελούν πραγματείες (πραγματείες, ουσιαστικά, προβληματισμού και φρονηματισμού του αναγνώστη), για σπουδαία θέματα της Φιλοσοφίας και της Θεωρίας του Πολιτισμού. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η έξοχη «Θεωρία του λάθους». Το κεφάλαιο «Σωκράτους εγκώμιον» ιστορεί και ερμηνεύει με ανθρώπινη ματιά το βίο του τραγικού φιλοσόφου. Τα «Κοσμολογίας προλεγόμενα» αναλύουν θεμελιακούς όρους του φιλοσοφικού διαλογισμού περί της ουσίας του κόσμου, όπως και το τελευταίο κεφάλαιο «Κριτική του πολιτισμού της εποχής μας», το ξεστράτισμα του οποίου με διάφορες αφορμές επισημαίνει ο Κ. Δεσποτόπολος.

Ο τόμος περιέχει και άλλα σημαντικής θεματολογίας κεφάλαια: «Περί αισθητικής», «Επιστήμη και ηθική», «Ο άνθρωπος και η κοινωνία», «Η κατά Πλάτωνα και Αριστοτέλη κοινωνική μοίρα των γυναικών», «Εθνος και ποίηση», «Διακονία της λαϊκής τέχνης», «Το πνευματικό μέγεθος του Εl Greco», και, φυσικά, το κεφάλαιο με θέμα τη μεγάλη και βλαβερή επίδραση «της αθρόας τηλεπικοινωνίας» (ο Κ. Δεσποτόπουλος απορρίπτει ως «κακόζηλη» την έκφραση «μαζική επικοινωνία») (Εκδόσεις «Παπαζήση»).


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ