Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρο

Εφοδο στην κατοικία του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας Z. Μπολσονάρο έκανε χτες η αστυνομία και συνέλαβε δύο προσωπικούς βοηθούς του, στο πλαίσιο μιας έρευνας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα, μια από τις πολλές που αντιμετωπίζει ο ακροδεξιός πολιτικός, εξετάζει το κατά πόσο ο Μπολσονάρο, πολέμιος του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, καταγράφηκε ως εμβολιασμένος σε επίσημα αρχεία των υπηρεσιών Υγείας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν υπήρχε τίποτα πλαστογραφημένο. Δεν έκανα το εμβόλιο». Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνολικά 16 έρευνες και εξέδωσε έξι εντάλματα προληπτικής σύλληψης στην Μπραζίλια και το Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο πλαίσιο της επιχείρησης, που είχε στόχο «ένα εγκληματικό δίκτυο» που είναι ύποπτο «για εισαγωγή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού κατά της Covid στα δημόσια συστήματα Υγείας», χωρίς να κατονομάζει τον Μπολσονάρο.

Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού «χρησιμοποιήθηκαν για να παρακαμφθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε η αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία είχε πάνω από 700.000 νεκρούς από την πανδημία και βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα θύματα, μετά τις ΗΠΑ.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη από τον σοσιαλδημοκράτη Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Μπολσονάρο πήγε στις ΗΠΑ. Μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία στα τέλη Μαρτίου, ανακρίθηκε δύο φορές και την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για τον φερόμενο ρόλο του στις ταραχές της 8ης Γενάρη στην Μπραζίλια, όταν κυβερνητικά κτίρια καταλήφθηκαν και λεηλατήθηκαν από οπαδούς του που δεν αναγνώριζαν το εκλογικό αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ